Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Mozgóképes hallgatók a X. Bujtor István Filmfesztiválon

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 30.

Borbás László tanár úr vezetésével a Vizuális Művészeti Intézet Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszékének Képalkotás BA szakos hallgatói: Flaisz Vanda, Ferincz Péter, Fekete Dániel, Vakli Villő Zsófia, Gojdár Ákos, Sinka Csaba részt vettek a X. Bujtor István Filmfesztiválon, Balatonszemesen, 2019. augusztus 17-20 között.

Az EFFS (Egri Fiatal Filmkészítők Stúdiója – Illés György emlékére) tehetségműhelyén belül elkészített „A mi Adynk" című kisfilmmel egészen Balatonszemesig jutott.

Több mint 100 filmet küldtek be a fesztivál versenyprogramjába, amelyből 52 került be a döntőbe – az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói által készített is. Négy nagyobb kategória kisfilmjeit – animációs, vers-, dokumentum- és kisjátékfilm - vetítették le három napon keresztül, az egyes blokkok után pedig az alkotókat kihívták pár rövid kérdés erejéig a színpadra.

Az esemény nagyon sok szakmai elemet tartalmazott, a versenyfilmek vetítése mellett. A hallgatók nagyon jól érezték magukat, szinte minden filmet megnéztek és aktívan részt vettek a programokon.

Ady filmjüknek - amit a költő halálának 100. évfordulója alkalmából készítettek - jó visszhangja volt, mind a szakmai zsűri mind a nézők részéről. A zsűri tagjaival folytatott személyes megbeszélésen is pozitív kritikát kaptak, mely építő jellegű volt a hallgatók számára.

„A sokszínű program közül (a versenyprogram vetítése, filmvetítések, zenés- és színházi produkciók) az eszterházy-s csapat számára a legértékesebb a második napon volt, mikor a zsűrivel beszélgethettünk egy szakmai konzultáció keretei között. Ahogy mondani is szokták, kaptunk hideget, meleget, de mindenféleképpen tanulságos volt és reméljük minél hamarabb gyakorlatba tudjuk vinni mindazt, amivel útnak indítottak."

A Mi Adynk című film alkotói a X. Bujtor István Filmfesztivál válogatott versenyprogramjában bemutatott döntős alkotásért oklevelet vehettek át a Versfilm kategóriában.

A zsűri tagjai voltak: Janisch Attila (Balázs Béla-díjas rendező, érdemes művész, a zsűri elnöke), Kalász József (rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség küldötte), Kiss László (Csokonai-díjas rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány elnöke), Pindroch Csaba (Jászai Mari-díjas színművész), Verebes Linda (színművész), Wiegmann Alfréd (Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke).

„Hálásan köszönjük a fesztiválnak a bizalmat és a lehetőséget, a fesztivál szervezőinek kitartó munkáját és meleg fogadtatását, illetve Balatonszemesnek az egyik legszebb naplementét, amit a több órás filmnézéssel töltött napok után megcsodálhattunk."

További sok sikert kívánunk hallgatóinknak!

Fotó: Borbás László


< Vissza