Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Napbor Ünnep Egerszalókon

Utolsó módosítás: 2015. június 17.

Egerszalókra mindig érdemes kilátogatni, de június utolsó hétvégéjén egy új program még vonzóbbá teszi a helyet: a St. Andrea Szőlőbirtokon első alkalommal rendezik meg a Napbor Ünnepet. A rendezvényről Dr. Lőrincz György borászt, az Eszterházy Károly Főiskola főiskolai docensét kérdeztük.

PO: 2015. 06. 26-27-én hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Napbor Ünnepet. Honnan jött a program ötlete?
LGY: Egy borászat életében nagyon fontos, hogy a borait meg tudja mutatni a fogyasztóknak. Természetesen mi is szeretnénk, ha minél több fogyasztó megismerné a munkánkat. Ennek érdekében közel egy éve szervezünk olyan eseményeket, ahol jó hangulatban, egyedi élményeket nyújtva, személyes üzenetet tudunk adni az egri borvidékről és a borainkról. Eddig piknikeket, fine-dining esteket és Jazz-teraszokat szerveztünk, idén azonban már egy igazán nagy eseményen dolgozunk.

PO: Hogyan fogalmazná meg a Napbor Ünnep célját, a program lényegét?
LGY: ... Hogy öröm legyen mindenki szívében! Szeretnénk a nyáron a fehér borokra fókuszálni, lévén, hogy most inkább ezeket fogyasztjuk. Természetesen a fókuszban az Egri Csillag lesz, azonban meghívtuk a világ legjobb magyar bortermelőjét, Szepsy Istvánt is, így a Tokaji Furmintok is megismerhetőek lesznek. Egy kellemes hétvégét szeretnénk eltölteni jó hangulatban, finom borokkal, igényes ételekkel és izgalmas programokkal.

PO: A nyári fesztiválszezon idején kiknek lehet vonzó az Önök által összeállított hétvégi program?
LGY: Nagyon szeretnénk, ha a borra nyitott embereket, fogyasztókat sikerülne vendégül látnunk a birtokunkon. Akik elsősorban a programok miatt keresnek fel bennünket, azokat is szeretnénk közelebb vinni a borok csodálatos világához.

PO: A St. Andrea Szőlőbirtokon a borkülönlegességek mellett gasztronómiai és zenei ínyencségek is várják a látogatókat. Mennyire volt nehéz kiválasztani a kulináris élményeket kínáló éttermet, a borral harmonizáló sajtokat, illetve az helyhez és az alkalomhoz zenészeket? Kapott-e tanácsokat – és ha igen, akkor kitől – a programok összeállításához?
LGY: Az étel elengedhetetlen az igazi borélményhez. Két komolyan jegyzett éttermet hívtunk meg Egerből, akikkel már több boros eseményünk volt: a Macok bisztrót és a Zsálya bisztrót. Választásunk oka, hogy mindkét helyen komolyan odafigyelnek a bor éttermi szerepére.


PO: A Napbor Ünnepen – a St. Andrea Szőlőbirtok kínálatából - milyen borokat ajánlanak kóstolásra?
LGY: Szerintem szép szortiment lesz kóstolható a klasszikus Egri Csillagtól a dűlős borokon át a grand superior fehér borokig, de természetesen a vörösborok kedvelői is számos tételből válogathatnak a két napos program során.

PO: Mit gondol, az egri borvidéken mennyire hiánypótló egy ilyen rendezvény?
LGY: Az igényes, finom boros rendezvényekből sosem elég! Vannak Egerben fesztiváljaink, melyek nagyon jók, és igen látogatottak. Mi személyesebbre és barátságosabbra törekszünk. Bízom benne, hogy sikerrel fog járni kezdeményezésünk.


PO: Sokak számára közismert a Lőrincz család tagjainak összetartása. Érdekelne, hogy a Napbor Ünnep szervezésében mennyit segítettek a gyerekek? És ha már itt tartunk, mennyire törekednek a szülők tudatosan arra, hogy bevonják őket bizonyos feladatokba?
LGY: Csapatmunkáról van szó! A Napbor Ünnep legfőbb szervezője és megálmodója Andika, a feleségem. Ő az, aki leginkább meghatározza a hangulatot a miliő megteremtésével, a berendezéssel és a kivitelező csapat irányításával. Mellette a kisfiam, Gyurika is sokat vállalt, hisz az előadók szervezését, a marketing és kommunikációs feladatokat is ő vállalta fel. Az én szerepem – főképp - a megálmodott helyszín megteremtése.PO: Második fiúgyermekük, Bálint az Eszterházy Károly Főiskola nappali tagozatos hallgatója, aki tanulmányai mellett a ZF-Eger felnőtt vízilabdacsapat tehetséges, nagyreményű fiatal játékosa. Versenysportolói jelene mellett– remélve a még hosszú évtizedig tartó sportolói karriert - látszik-e esetleg, hogy Bálintnak hol lehet majd a helye a St. Andrea Szőlőbirtok igazgatásában?
LGY: Bálint gazdálkodás-menedzsmentet tanul az EKF-en. Egy ilyen tudásra igazán szükség van egy szőlőbirtokon. Nagyon ügyes gyermek, hihetetlen küzdőképességgel és kitartással. Jó tanuló. Természetesen figyelembe kell vennem, hogy a sportban is maximalista – már bemutatkozott a felnőtt válogatottban is -, így ha minden jól megy, egy-két olimpiát még várnom kell, hogy végleg csatasorba álljon nálunk. Nem baj, Isten segítségével megvárjuk!

PO: Minden egri polgár nevében kívánjuk, hogy Dr. Lőrincz Györgynek igaza legyen!

 

Napbor Ünnep 2015. június 26–27.


1. NAP - JÚNIUS 26. PÉNTEK
16.00 Kapunyitás
16.00-19.00 Óránként pincetúra
16.00-19.00 Ikon kiállítás
16.00-19.00 Játszó sarok
17.00-20.00 Jazz / Tóth Dávid & Siklósi Viktória
20.30-21.15 Caramel akusztik

Gasztro-sarok: Macok Bisztró & Zsálya Bisztró ételkülönlegességei, Sík Péter sajtmester sajtkülönlegességei, Napbor-fagyi, Chez Dodo Macaron, Vergnano kávézó, St. Andrea borbár, Napbor vertikális
24.00 Kapuzárás
2. NAP - JÚNIUS 27. SZOMBAT
12.00-16.00 Piknik-ebéd /Macok Bisztró & Zsálya Bisztró
15.00-19.00 Ikon kiállítás,
15.00-19.00 Játszó sarok
15.30 Lelki tanítás / Demkó Balázs Atya
16.00-19.00 Óránként pincetúra
16.00-20.00 Jazz / Tóth Dávid & Siklósi Viktória
16.00 Borigóban Szepsy István
20.30-21.50 Latin duó / Tátrai Tibor & Szűcs Antal Gábor
24.00 Kapuzárás

 

Gasztro-sarok: Macok Bisztró & Zsálya Bisztró ételkülönlegességei, Sík Péter sajtmester sajtkülönlegességei, Napbor-fagyi, Chez Dodo Macaron, Vergnano kávézó, St. Andrea borbár, Napbor vertikális

Elektronikus regisztráció a Napbor Ünnepre a http://standrea.com/hu/elmeny/ címen lehetséges. A rendezvény plakátja ITT tekinthető meg.

 

Hír: Dr. Herzog Csilla, főiskolai docens, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék


< Vissza