Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nemzeti Könyvtörténeti Intézet alakulhat az egyetemen

Utolsó módosítás: 2019. április 09.

Nemzeti Könyvtörténeti Intézet megalapításáról tárgyaltak hétfőn az Eszterházy Károly Egyetemen, majd a témához kapcsolódva kiállítás nyílt a Főegyházmegyei Könyvtárban Az ezerarcú bibliofília címmel.

Nemzeti Könyvtörténeti Intézet megalapításáról tárgyaltak hétfőn az Eszterházy Károly Egyetemen a város, a főegyházmegye és az egyetem képviselői. A megbeszélést követően nyílt meg a Főegyházmegyei Könyvtárban Az ezerarcú bibliofília című kiállítás. Ficzek László atya, valamint Habis László, a város polgármestere is köszöntötte a megnyitó résztvevőit.

A város vezetője Eger szellemi örökségei közé sorolta a Főegyházmegyei Könyvtárat, s hangsúlyozta: a bibliotéka a világ minden tájáról fogadott már vendégeket, akik mind elragadtatással fogadták a látottakat. Ekképp – Habis László szavai szerint – a könyvtár mintegy szimbóluma a bibliográfia fogalmának.

Az Eszterházy Károlytól örökölt forma és filozófia ápolásáról szólt az egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán, aki kitért arra is: a jelentkezők körében idén is népszerű volt az Eszterházy Károly Egyetem, tehát szimpatikus lehet számukra az az eszmeiség, amit az intézmény képvisel.

Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központjának főigazgatója röviden bevezette az érdeklődőket az egyetemes könyvtörténet alakulásába, Balogh Ferenc, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója pedig bibliotékájuk egy-egy értékes darabját mutatta meg a közönségnek.

Verók Attila, a Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék vezetője elárulta, hol tart jelenleg a Nemzeti Könyvtörténeti Intézet megalapítása.

– Olyan dolgot álmodtunk meg kollégáinkkal, amellyel több célt is megvalósíthatunk: növelhetjük egyetemünk hírnevét és a város vonzerejét, valamint tovább mélyíthetjük együttműködésünket az érsekséggel. Egy intézet megalapítása számos tényezőt igényel: szükség van egy befogadó intézményre, majd fel kell tölteni tartalommal – ehhez a felajánlások már megtörténtek – osztotta meg velünk Verók Attila.

A tanszékvezető a felajánlók közül kiemelte a világ egyik legismertebb könyvtörténészét, a francia Frédéric Barbier-t, aki saját, speciális könyvtörténeti gyűjteményét ajánlotta fel az Eszterházy Károly Egyetem kebelében létrejövő Könyvtörténeti Intézetnek. Monok István professzor is csatlakozott a felajánlók köréhez. Kiderült az is, az intézet alapításának híre ment az európai könyvtörténészek körében, és már csatlakoztak az osztrák, az olasz nemzeti könyvtárból, valamint Németországból a gyűjtemény gyarapításához.

Verók Attila a kiállítás kapcsán érdeklődésünkre kifejtette: a bibliofíliára, vagyis a könyvek szeretetére fókuszáltak. A tárlat betekintést ad a Főegyházmegyei Könyvtár kincseibe, a legkorábbi kiadványoktól egészen a huszadik századig.

A nap előadásokkal folytatódott: Frédéric Barbier a 14-16. század francia bibliofíliáját mutatta be, őt követte Németországból Detlef Haberland professzor, aki a 16. századról, a német és a sziéziai könyvörténeti szokásokról tartotta előadását. Végül Johanna Malgorzata Banachowicz a 19-21. századi gyűjtésről beszélt, lengyel példákat ismertetve.

– Tudatosan invitáltuk a felszólalókat, hiszen más-más területről érkeztek, így nemzetközi összefüggésekben mutatták be ezt a területet évszázadonként – tette hozzá Verók Attila.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza