Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nemzetközi kapcsolatépítés

Utolsó módosítás: 2017. március 16.

Az Eszterházy Károly Egyetem is képviseltette magát a Moszkvában megrendezett I. Orosz—Magyar Felsőoktatási Fórumon és az azt követő nemzetközi oktatási vásáron.

2017. február 17-én első alkalommal rendeztek Moszkvában Orosz—Magyar Felsőoktatási Fórumot, melynek fókuszában a két ország közötti oktatási együttműködési lehetőségek álltak. Az eseményen orosz részről számos egyetem rektora és nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa vett részt, Magyarországot pedig Balla János nagykövet mellett egy 18 tagú delegáció képviselte, melynek tagjai voltak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a programot koordináló Tempus Közalapítvány munkatársai, valamint 12 magyar egyetem képviselői, köztük az Eszterházy Károly egyetem részéről Tóth Judit, interkulturális referens. Magyarország kiemelt vendégként szerepelt a fórumot követő, két helyszínen-Moszkvában és Szentpéterváron- megrendezett ICIEP 2017 Nemzetközi Oktatási Vásáron is, ahol a résztvevő egyetemek, így az EKE is bemutathatta képzési kínálatát, illetve a külföldi hallgatóknak nyújtott szolgáltatásait. A vásáron való részvétel célja az volt, hogy az oroszországi diákokat arra ösztönözzük, hogy a Stipendium Hungaricum és más ösztöndíj lehetőségeket is kihasználva nagyobb számban jöjjenek az Egyetemre tanulni, annál is inkább, mivel az orosz cserediákokkal és SH hallgatókkal eddig pozitív tapasztalataink vannak: kötelességtudó, szorgalmas, ugyanakkor aktív, érdeklődő diákok, akik interkulturális szempontból sem jelentenek nagy kihívást.

A vásárt kísérő szakmai rendezvényeken való részvétel azért volt fontos az intézménynek, hogy a már kialakult orosz partneri kapcsolatt elmélyüljön és emellett újabb potenciális partnerek is megismerésre kerüljenek. Mindkét célt sikerült elérni. A február 17-i fórumon részt vett Anna Ivolga a Sztavropoli Állami Agrártudományi Egyetemről, amellyel eddig gyöngyösi campusunknak volt együttműködési megállapodása az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás keretében. Ezt az együttműködést kívánatos kibővíteni és az egész egyetemre kiterjeszteni. A február 20-án, Szentpéterváron megrendezett Post-Exhibition Day szakmai rendezvényen sikerült találkozni egy másik partnerrrel is: a Szentpétervári Film és Televíziózási Állami Egyetemet képviselő Konstantin Glasmannal. Minden remény megvan arra, hogy a közeljövőben ezzel a rangos intézménnyel újra intenzívebbé váljon partneri kapcsolat. Emellett több más orosz felsőoktatási intézmény is érdeklődött az Eszterházy Károly Egyetem iránt, jelezve együttműködési szándékát.

Tóth Judit


< Vissza