Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Népszerű volt a Kutatók Éjszakája

Utolsó módosítás: 2018. október 02.

A kutatók számára az egyik legszebb program az egyetemen – fogalmazott a Kutatók Éjszakája megnyitóján dr. Juhász Tibor rektorhelyettes. Az Eszterházy Károly Egyetem programjai idén is népszerűek voltak.

Nem csak a tudomány, hanem a kutatók is ezerarcúak – tette hozzá a rektorhelyettes. Az érdeklődőknek azt is elárulta: a látványos kémiai show mögött szigorú törvények vannak, ezeket azonban bárki, aki érdeklődik a tudományok iránt megtanulhatja az egyetemen – erre buzdította a fiatalokat Juhász Tibor.

Beszélt arról is, hogy a Kutatók Éjszakáját 2005-ben szervezték meg először Budapesten, 2007-óta pedig Egerben készülnek programokkal az országos rendezvényen. Az intézmény mind a négy campusa csatlakozott, Egerben a Varázstoronyban pedig már két nap – szeptember 28-án és 29-én – várják az érdeklődőket. A programokhoz csatlakozott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, idén először pedig olyan fiatal kutatók is bemutatkoztak, mint például Novák Blanka, egyetemünk hallgatója, aki különdíjat szerzett idén szeptemberben az EU Contest for Young Scientists (EUCYS) versenyen.

Hogy néz ki egy vegyész kávéja? Hogyan készül a színes bubis víz? Ilyen kérdésekre keresték a választ a Ne habozz! kémiai show-n a Líceum udvarán. Dr. Vida József, az egyetem oktatója elmondta: a Varázstorony képes arra, hogy úgy mutassa be a kutatói tevékenységet, hogy közben játszva tanítsa a fiatalokat.

Hangsúlyozta: az egyik legfontosabb feladatuknak azt tekintik, hogy a diákság számára élvezhető formában továbbítsák az ismereteket, akár interaktív kísérletekkel. Ezek a kísérletek kerülnek előtérbe a Kutatók Éjszakáján, az előadásaik pedig a természettudományokra fókuszálnak. A Varázstoronyban egészen az esti órákig várják fizikai, kémiai és csillagászati előadásokra az érdeklődőket. Planetáriumi műsorokkal készülnek, a teraszon nappal várost, az esti órákban pedig a Holdat és a Szaturnuszt kémlelhették a résztvevők. A Camera Obscura, s az állandó tárlatok sem maradtak ki a Varázstorony kínálatából a Kutatók Éjszakáján.

Bátori Gabriella, az EKE Gyakorlóiskolájának igazgatóhelyettese szerint az egyetemnek nagyon színes a programkínálata: nem csak a természettudományok, hanem szinte minden tudományág megmutatja magát, így diákjaik megtalálhatták az érdeklődési körüknek megfelelő programokat.

Azt is megtudhattuk az igazgatóhelyettestől, hogy gimnáziumukban az egyetemi épületekben zajló programokkal párhuzamosan próbanyelvvizsgát írtak a 11-12. évfolyamos diákok az egyetem Idegen Nyelvi Kompetencia Irodájának jóvoltából - szintén a Kutatók Éjszakájához kapcsolódva. A gyakorlóiskola énekkara- és néptánccsoportja is bemutatkozott a rendezvényen.

Megtudhattuk tőle azt is, hogy a diákok évről-évre nagyon várják ezt a programot: van, aki a drámajátékra, van, aki a történelmi előadásokra, sokan pedig a természettudományos bemutatókra, a Botanikus kertre voltak leginkább kíváncsiak.

Az egyetem a legkülönfélébb programokkal készült szinte kivétel nélkül minden épületében.

A Líceumban kiállítás is nyílt aznap a Mátyás király emlékévhez kapcsolódva.

Ismét megszervezték a Tudós Maratont is.

S még éjjel is várták programokra az érdeklődőket.

Fotók: Kakuk Dániel, Bokodi Máté, Balogh Tibor, Simkó Gergely


< Vissza