Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Neveléstudomány a filozófia tükrében

Utolsó módosítás: 2019. május 31.

A magyar neveléstudomány és a filozófia címmel szerveztek kétnapos konferenciát az Eszterházy Károly Egyetemen.

Ez a rendezvény az intézmény Filozófia Tanszékének idén immár a második nagyszabású konferenciája. Köszöntőjében dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja úgy fogalmazott: habár a tanszék kicsi, az ilyen rendezvények mégis a nagyságát bizonyítják. Kiemelte továbbá, hogy a tanszék felvállal egyfajta integráló szerepet, hiszen ezúttal is a neveléstudomány területét vizsgálták filozófiai szemszögből.

Dr. Pintér Márta Zsuzsanna szólt az egyetem pedagógusképzéséről, az oktatás megújításáról, s hozzátette: reméli, hogy a konferencia eredményei beépületnek majd az egyetem berkein belül formálódó reformokba.

Az első előadást Németh András tartotta A magyar neveléstudomány filozófiai hagyományai címmel, és elsőként azt a kérdést vetette fel: létezik-e önmagában magyar neveléstudomány, vagy érdemesebb nemzetközi szintekben gondolkozni. Kijelentette: filozófia nélkül nincs tudomány, a későbbiekben pedig egyebek mellett a teológia és a filozófia kapcsolatát vizsgálta.

Az első nap programja az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetéssel ért véget.

A mai napon további tudományos előadásokat hallhatnak a résztvevők a neveléstudomány és a filozófia kapcsolatának jegyében.

A programot az alábbi linken találja.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Szántó György

A konferencia az EFOP-3.6.1-16-2016-00001 Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen pályázat keretén belül valósul meg.


< Vissza