Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nőnek lenni jó!

Utolsó módosítás: 2018. április 11.

Nőnek lenni jó – ezt a címet kapta az a konferencia, melynek keretében hétfőn számos előadás hangzott el a Líceum épületében, s nyílt egyedülálló kiállítás.

A mályvavirág az érett nő szimbóluma: szívós, kitartó és nem utolsó sorban szép növény. A Mályvavirág Alapítvány Mályvatükör kiállításával érkezett erre az alkalomra az egyetemre. A tárlatot az alapítvány elnöke, Nagy-Tóth Ildikó mutatta be, s természetesen beszélt alapítványuk céljairól is. Elmondta: a méhnyakrák az egyetlen olyan daganatos betegség, mely szűrésekkel és védőoltással megelőzhető. Feladatuknak épp ezért a megelőzést és az érintettek segítését tartják. Azért, hogy megmutassák a betegséget, azt, hogy a beteg milyen érzelmi fázisokon megy keresztül, létrehoztak egy kiállítást, mely hamar vándorkiállítássá nőtte ki magát. Balogh Alex fotográfus képein minden nő más-más érzelmi állapotot mutat be, s választásuk arra esett, mely leginkább jellemezte őket a gyógyulás fázisában. Nagy-Tóth Ildikó kiemelte: ezek többségében pozitív érzelmek. A kiállítás már másfél éve vándorol, s különböző intézményekben - ezúttal egyetemünkön - hívja fel a figyelmet egyebek mellett a szűrővizsgálatok fontosságára.

A rendezvény konferencia részét Dr. Liptai Kálmán, rektor nyitotta meg elmondta: a férfiak is felfedezhetnek magukban nőies vonásokat, s ugyanígy fordítva, a két vonás együttese pedig a teljességet adja. Hangsúlyozta: egyetemünkön épp annyi a női, mint a férfi vezető.

Nők a mindennapokban, férfias sportok nőies nőknek, a női mell lélektana, mellrák- és méhnyakrák megelőzés is a témák között szerepelt. Személyes példájáról beszélt Pásztor Édua, egyetemünk munkatársa. Kérdésünkre elárulta: ő, mint a betegségen átesett nő, szerette volna megosztani az érdeklődőkkel, hogy hogyan élte meg a betegséget lelkileg és testileg.

Hangsúlyozta, hogy a betegségben még mindig nagyon sok fiatal nő hal meg, holott korai felfedezésnél egy nagyon jól gyógyítható betegség lenne. Beavatott minket abba is, nagyon sokat köszönhet a Mályvavirág Alapítványnak a mélyponttól a gyógyulás felé vezető úton. Nekik köszönhetően szembesülhetett azzal is, hogy nincs egyedül, s nagyon sokat segítettek egymásnak is. Kiemelte: minél több ilyen rendezvényre lenne szükség, mely felhívja a figyelmet a szűrés fontosságára, az oltás lehetőségére, a megelőzésre.

Szerző: Juhász Henrietta

Fotók: Szántó György


< Vissza