Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Norvégia mesés tájain

Utolsó módosítás: 2019. április 09.

Norvégia mesés tájai címmel nyílt meg Nagy Réka fotókiállítása Gyöngyösön, a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Az Eszterházy Károly Egyetem PR- és kommunikációs ügyintézője fotóival egy képzeletbeli utazásra invitálja az érdeklődőket. A kiállítás áprilisban várja a látogatókat.

– Mikor jártál Norvégiában és miért ezt a témát választottad kiállításod témájának?

– Tavaly nyáron, a 30. születésnapomra leptem meg magam egy közel 2 hetes utazással. Azért választottam Norvégiát, mert nagyon szeretek olyan helyeket felfedezni, ahol közel lehetek a természethez. Sokat olvastam korábban erről az országról, így sejtettem, hogy szeretni fogom. Nem csalódtam. Ez volt a második olyan alkalom, amikor már előre tudtam, hogy kiállítási anyagot szeretnék készíteni az utazásom során készített képekből. Az elmúlt 4 év során 4 kiállítással mutatkozhattam be Gyöngyösön, ebből hármat utazások ihlettek. 2016-ban Izlandra, 2017-ben Madeirára, idén pedig Norvégiába szerveztem képzeletbeli utazást.

– Mit láthattak az érdeklődők azon az egy kiállításodon, amikor nem az utazásaid során készített fotóidat mutattad be?

– 2017 végén és 2018 elején a ZOOM Egyesület képviseletében 2 budapesti és 3 gyöngyösi intézményben tartottam fotós foglalkozásokat autista, értelmi- és mozgássérült, valamint egészséges gyerekeknek. A fényfestést próbálhatták ki, ami egy nagyon hálás technika. Mivel nincs rontott alkotás, garantált a sikerélmény. Így azok is látványos képeket készíthetnek, akik egyébként papíron nem tudnak rajzolni, pl. azért, mert finommotorikus képességeik fejlesztésre szorulnak. A mozgássérült gyerekek pedig a foglalkozásokon úgy tornáztatják izmaikat, hogy észre sem veszik. Az iskolások által készített képek annyira jól sikerültek, hogy kiállítás született belőle.

– Visszatérve az idei kiállításodra, milyen tájakon jártál és mire fókuszáltál fotóiddal? Mit szeretnél megmutatni a képeiddel?

– Egy 4000 km-es körutazáson vettem részt. A fontosabb állomások Oslo – Lillehammer – Trondheim és Bergen voltak. A fotóimon ezúttal is a természet szépségeit szerettem volna bemutatni. Nagyon sok szép helyen jártam, így elég nagy kihívás volt ezek közül kiválasztani a legjobb 24 képet. Norvégiában aránylag sok lehetőségem volt arra is, hogy használjam a kedvenc technikámat. Nagyon szeretek ugyanis a tükröződésekkel játszani.

– Hová utazol terveid szerint a legközelebb?

– Májusban 8 napot töltök el Marokkóban. Még soha nem jártam Afrikában, úgyhogy teljesen más kultúrába fogok belecsöppenni, mint amit eddig bárhol megtapasztaltam. Kíváncsian várom már.


< Vissza