Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nyári Egyetem Sárospatakon

Utolsó módosítás: 2017. július 11.

Befejeződött az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusán a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szervezetének 18. Nyári Egyeteme.

Több mint százan - Kárpát-medencei magyar középiskolások, felsőoktatásban részt vevő diákok, tanárok és előadók - látogatták az idei nyári egyetem programjait.

Az előadók közül hallhatták Dr. Isaszegi János nyugalmazott dandártábornokot, aki 2003 augusztusa és 2004 júliusa között Irakban, az OIF Iraki Szabadság Hadművelet Koalíciós Főparancsnokságán előbb a koalíciós hadműveletek főnöke, majd a főparancsnok koalíciós hadműveleti helyettese volt; Dr. Sántha Gábort, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnökét, Varga Jánost, aki aktívan részt vett az 56-os Corvin közi harcokban, és aki a Corvin közben lévő Pesti srác szobor ihletője, és Farkas Bertalan űrhajóst.

A kötött programok mellett a résztvevők megtekintették a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményét, a Rákóczi várat, a Sátoraljaújhelyi Hősök Temetőjét, (ahol Rózsahegyi Tamás a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön parancsnoka tartott érdekes előadást), illetve a Sátoraljaújhelyi börtönmúzeumot, és a Tengerszemet. Részt vehettek Air-soft lövészeten, filmvetítésen, önvédelmi bemutatón, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola néptáncbemutatóján és utazhattak „rabomobillal", fürdőzhettek a Végardói Termálfürdőben, vagy sportolhattak a Campus területén. Számukra és a nagyközönség számára szervezett kiállításon ismerhették meg a Rákosi börtönöket, a fogva tartók kegyetlenkedéseit, a megtorlás módszereit, valamint azokat a képeket, melyeket magyarországi középiskolások készítettek az 56-os események által megihletve.
A résztvevők olyan információkkal, történelmi ismeretekkel térhettek haza határon belüli és kívüli otthonaikba, melyeket más forrásból vagy nem, vagy elferdítve, vagy tévesen kaptak meg.

Hír: Dr. Nagy György
Fotók: Sasi Gábor


< Vissza