Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nyelvtanulással a boldogulásért

Utolsó módosítás: 2019. május 30.

Nyelvtanulással a boldogulásért címmel indult útjára egy évvel ezelőtt az a program, mely a nyelvoktatás megreformálását és a használható angoltudás megszerzését tűzte ki célul. A projektben az Eszterházy Károly Egyetem és 11 középiskola vesz részt. Az évforduló megünneplésére szervezték meg a Language Day-t, ahol a diákok angol nyelvű előadásokat tartottak egymásnak.

Középszintű nyelvvizsga és egy emelt szintű érettségi. 2020-tól ez lesz a minimum követelmény azoknak, akik felsőoktatási intézményben alapszakon, vagy osztatlan képzésen szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Sok tanár és diák véleménye szerint Magyarországon a nyelvoktatás nincs olyan szinten, hogy külön tanár segítsége nélkül sikeres nyelvvizsgát szerezhessenek a középiskolások. Ezen szeretne változtatni az a program, amit tavaly indított útjára az Eszterházy Károly Egyetem és 11 partnerintézménye: egri, sárospataki, füzesabonyi, hevesi, mezőkövesdi, ózdi, karcagi középiskolák. A használható nyelvtudásra nemcsak a felvételi miatt van szükség; ma már egyre több munkahelyen alapkövetelmény legalább egy idegennyelv kommunikációs szintű ismerete.

A Nyelvtanulással a boldogulásért programban résztvevő iskolák és pedagógusok, valamint az Eszterházy Károly Egyetem angol szakos hallgatóinak - leendő tanároknak - a célja az, hogy új szintre emeljék a nyelvoktatást. A diákok élményeken, projektmunkákon és prezentációk elkészítésén keresztül sajátítják el az angol nyelvet, ezért dráma, kritikai gondolkodás, prezentációs készségeket fejlesztő és kreatív írás foglalkozásokon vesznek részt. Mindezek mellett bevonják az oktatásba a 21. század vívmányait, például az okoseszközöket annak érdekében, hogy a fiatalok számára is élvezetessé tegyék a tanórákat – tudtuk meg Majorosné Kovács Györgyitől, a projekt vezetőjétől.

Magyarországon nagyon sokan hiába tanulnak angolul vagy németül 8-10 évig, az érettségi bizonyítvány megszerzése után mégsem mernek megszólalni idegen nyelven, mert attól tartanak, hogy egy esetlegesen rosszul használt szó, vagy igeidő miatt kinevetik őket. A programban résztvevő pedagógusok célja többek között az is, hogy segítsenek megszabadulni a diákoknak ezektől a rossz beidegződésektől. és a hagyományostól eltérő tanórákra járó közel 2200 középiskolás merje használni a hétköznapokban az angolt. Ennek érdekében rendszeresen részt vesznek továbbképzéseken, tréningeken és workshopokon.

A projekt egyéves évfordulója alkalmából megrendezett Language Day-en résztvevő fiatalok prezentációkkal készültek és interaktív nyelvi játékokon vehettek részt.szöveg: Nagy Réka
fotók: Kakuk Dániel

 

A Nyelvtanulással a boldogulásért program az EFOP-3.2.14-17-2017-00008-as pályázat keretében valósul meg.


< Vissza