Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Oktatásfejlesztés és neveléstudomány konferencia

Utolsó módosítás: 2017. március 20.

Az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskola (NTDI) törzstagjai és az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet (OFI) kutatóinak közreműködésével tartottak konferenciát Egerben.

A konferencia célja az volt, hogy megbeszéljék az együttműködési lehetőségeket, megismerjék egymás kutatásait valamint ötletek merítsenek a másik fél munkásságából. A doktori iskola fő küldetésének tartja, hogy olyan módokat fejlesszenek ki mely során a tudást a gyakorlatban lehet kamatoztatni, emellett olyan programok szervezése mely kimagasló szintre emeli az iskolát.

Dr. Pukánszky Béla, az NTDI vezetője úgy gondolja, hogy a doktori iskola, (ősidők óta, amióta egyetem létezik) az egyetemi tanulmányoknak a megkoronázását jelenti a tudományok művelése iránt érdeklődő tudósjelölt fiataloknak, mestereknek, professzoroknak a közös munkálkodása azért, hogy a tudományokban előre haladjanak, ez a középkori eszményből fakadó elképzelés.

Bárdos Jenő, az NTDI programigazgatója bemutatta az iskola múltját, jelenét és jövőbeli terveit, a régi rendszer mellé országosan új doktori képzést határoztak meg, a jelenre nagy megpróbáltatást gyakorolt, hogy két fajta rendszer fusson egyidőben. A jövőre nézve pedig azon kérdéseket vetette fel, hogy jó-e, fenntartható-e így a képzés. Prezentációja során kiemelte: „Ha bármi olyat hallanának, ami nem tetszik, önöknek azt mélyen temessék el, ha valami olyat hallanak, ami különösen tetszik azt meg még inkább."

Az érdeklődők arról is tudomást szerezhettek, hogy az OFI milyen fejlesztéseket végez, jelenleg új kísérleti tankönyvekkel, okostankönyvekkel próbálkozik a jövőben pedig különböző nevelési-oktatási programokat szeretne szervezni valamint a természettudományok tanításának újítását tervezi.

Ezután az NTDI kutatócsoportjainak bemutatkozása következett melyeket prezentációval színesítettek. Az oktatáskutatás- és fejlesztés előadásokat már két szekcióra osztva különböző teremben tartották egyazon időben mely a következő témákból épült fel:
I. A tanulói és iskolai eredményesség kutatásának néhány aktuális kérdése, tanulói eredményesség és iskolai eredményesség kutatásának aktuális eredményei, tanulói eredményességet befolyásoló tényezők vizsgálata, iskolai közösségi szolgálat
II. Történelem szakmódszeran aktuális kutatási kérdései, hátrányos helyzetű tanulók nevelése és oktatása, az oktatásszociológia aktuális kutatási területei, környezeti nevelés és fenntarthatóság

A program az OFI kutatók és az NTDI törzstagok, oktatók között egy zártkörű interaktív megbeszéléssel zárult.

Széles Nikolett

Fotó: Szántó György


< Vissza