Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Oktatóink a PROCSEE nemzetközi szakértői fórumán

Utolsó módosítás: 2017. június 15.

Dr. habil. Dinya László és Dr. Racsko Réka, az Eszterházy Károly Egyetem két oktatója is részt vett a Horvátországban megrendezett szakmai workshopon.

A „Strengthening Professional Higher Education and VET in Central & South Eastern Europe" (továbbiakban: PROCSEE) projekt célja az európai felsőoktatás gyorsan fejlődő, és az átalakuló tudáspiaci igényekhez rugalmasan reagálni képes szektorának, az alkalmazott tudományok egyetemeinek (Professional Higher Education, továbbiakban: PHE) erősítéséhez stratégiai koncepció és akcióprogram kidolgozása Közép- és Dél-Kelet Európában.
A Magyar Rektori Konferencia 2016-ban csatlakozott a PROCSEE projekt munkájához. Ennek fő koordinátora a szlovén Association of Slovene Higher Vocational Colleges – Association HVC, a projekt partnerei pedig a EURASHE mellett olyan nemzeti szintű ernyőszervezetek, melyek tagjai alkalmazott tudományokat oktató felsőoktatási intézmények (is). Ezek: a Magyar Rektori Konferencia és a cseh CASPHE, valamint egy felsőoktatási ügynökség - a horvát AZVO -, illetve egy felsőoktatási tanácsadó cég (a KIC Malta) és egy közigazgatási egyetem, a romániai SNSPA.

A projektmunka az alábbi 4 tematikus területen folyik:
1. A PHE összhangja a regionális fejlesztési stratégiákkal
szakértő: Prof. Dr. habil. Dinya László (Eszterházy Károly Egyetem)
2. A PHE promóciója a szakismerethiány megszüntetésére irányulóan
szakértő: Dr. Medve Anna (Veszprémi Egyetem)
3. A hallgatók munka világában történő elhelyezkedésének szervezése és nyomonkövetése
szakértő: Prof. Dr. György Wéber M.D., Ph.D. (Semmelweis Egyetem)
4. Személyes tanulási környezet a PHE-ben
szakértő: Dr. Racsko Réka (Eszterházy Károly Egyetem)

A 2017. június 1. – 2017. június 3. között Vis szigetén megrendezett workshop célja a korábbi évben megfogalmazott szakpolitikai kihívásokra történő lehetséges megoldások kidolgozása volt. Ennek során a szakértők jó gyakorlatok gyűjtésével és tematikus csoportokban történő elemzés révén határozták meg azokat az irányokat, ajánlásokat, amelyek leginkább alkalmasak lehetnek a későbbi döntéshozók számára, illetve a konkrét problémák megoldására az adott régióban (CSEE). A jövőben ennek folytatásaként szakpolitikai, intézményi szintű intézkedések kidolgozása történik meg az egyes, nemzeti szintű érintettekkel/felelősökkel (stakeholder-ek) együttműködésben minden projektpartner országban, amely intézkedések az itt elvégzett kutatásokra alapozva, a beazonosított szakpolitikai kihívások sikeres megválaszolását célozzák. A projektben eddig megjelent szakmapolitikai kihívásokat országonkénti és tematikus területenkénti bontásban az alábbi tanulmánykötetben foglalták össze: Policy Challenges for Professional Higher Education in Central and South Eastern Europe. A tanulmány itt olvasható.
A magyar nyelvű projekttel kapcsolatos információk forrása: Magyar Rektori Konferencia, www.mrk.hu

 

 


< Vissza