Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Oktatók, pedagógusjelöltek munkáját segítik

Utolsó módosítás: 2019. január 31.

Képzők Képzése: a pedagógusjelöltek felkészítése a különleges bánásmódot igénylő gyermekek, tanulók integrált nevelésére-oktatására címmel szerveztek programot az egyetemen.

A programról dr. Dávid Mária, a Gyógypedagógia Tanszék vezetője nyilatkozott. Elmondta: a Képzők Képzését egy pályázat keretében szervezték: az egri, a jászberényi és a sárospataki campusokról, a gyakorlóiskolából várták a pedagógusképzéssel foglalkozó oktatókat. Összesen 27-en jelentkeztek a képzésre.

– A képzés apropóját az adta, hogy a gyógypedagógia új szakként megjelent az Eszterházy Károly Egyetem képzési kínálatában. A gyógypedagógia egyebek mellett a sajátos nevelési igényű gyerekek segítésével foglalkozik, tehát az egyetem oktatóinak erre a feladatra is fel kell készülniük – hangsúlyozta. Hozzátette: a konferencia témája fontos továbbá azért is, mert a köznevelésben elterjedté vált az integrált nevelés, így az Eszterházy Károly Egyetemen végzett pedagógusokat is fel kell készíteni arra, hogy a tehetséges és az esetleges tanulási zavarral küzdő gyermekeket is megfelelően tudják támogatni, segíteni, fejleszteni. Elárulta: a továbbképzés a pedagógusképzők közös gondolkodásának ad lehetőséget, és arra is, hogy felmérjék, hogyan, milyen módszerekkel tudják felkészíteni a pedagógusjelölteket.

Dr. Dávid Máriától azt is megtudhattuk: a képzéshez hospitálás is tartozott, Egerben a Móra Ferenc Tagiskolára esett a választás, hiszen itt eltérő tantervű gyermekeket is tanítanak. A sárospataki és jászberényi pedagógusképzők is hasonló helyi intézményekben tesznek látogatást. A rendezvény második napján, szerdán délelőtt a résztvevők a sajátos nevelési igényű, kiemelt figyelmet igénylő gyermekek támogatásáról hallhattak előadásokat, vitathatták meg a témákat. Délután a munkát csoportokban folytatták, és jó gyakorlatok kidolgozásához gyűjtöttek tapasztalatokat, öleteket.

– A félév során a résztvevők feladata lesz egy ilyen jógyakorlat kidolgozása, kipróbálása. Ezt a gyakorlatot fel is kell tölteniük a program elektronikus tanulási felületére. Május végén ismét találkozunk, akkor meglátogatjuk az Egri Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt, majd átnézzük ezeket a jógyakorlatokat – osztotta meg velünk dr. Dávid Mária.

Szerző: Berán-Juhász Henrietta Fotó: Kakuk Dániel

A képzés az EFOP-3.4.3-16-2016-00010 „Az Eszterházy Károly Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” projekt keretében valósul meg.

 


< Vissza