Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Orosz zenei minifesztivál

Utolsó módosítás: 2018. március 01.

Két teljes estés orosz zenei koncertnek örülhetett az egri közönség február 12-én és 19-én, egyetemünk kápolnájában.

A „Vendégségben Oroszországban" című est műsora az orosz dalművészet remekeiből épült fel: Rahmaniyinov, Rimszkij-Korszakov és Csajkovszkij dalai a korabeli orosz „én" kifejezésének legbensőbb megnyilatkozásai; a megzenésített versek mindegyike irodalmi gyöngyszem, számunkra más léptékű időt és végtelen tereket sejtet. 

A koncerten fiatal énekművész kolléganőnk, Kovács Csilla énekelt. Az orosz nyelv hangsúlyait és prozódiáját anyanyelvi szinten énekli, a mélyen lírai és drámai elemeket úgy hangilag, mint gesztusaiban meggyőzően és sokszínűen közvetítette. Zongorakísérője - Csüllög Judit - mindvégig teljes összhangban, egyenrangú zeneiséggel volt jelen az est folyamán.

A mini fesztivál második koncertje egy másik intim kamarazenei műfaj, a négykezes zongorajáték jegyében fogant, mint azt címe is érzékelteti: „Orosz est négy kézre". Az est közreműködői Marík Erzsébet és Várady Krisztina voltak. A két művésznő duója, koncertjei az Ének-zene Tanszék tradicionális megjelenései. Ezen az estjükön Rimszkij-Korszakov, Alexander Borogyin, valamint Modest Musszorgszkij műveiből válogattak, leginkább szimfonikus művek négykezes átiratai hangzottak el (Korszakov, Musszorgszkij), ugyanakkor eredeti négykezes darab is felcsebdült (Borogyin). Az est narratívája a zenei megformálást és a zenekari színek zongorán való megszólaltatását helyezte előtérbe.

 

Szerző: Dr. Gábos Judit

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza