Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Országos doktorandusz konferencia az egri Líceumban

Utolsó módosítás: 2017. október 04.

Három hazai doktorandusz szervezet összefogásával rendeztek tudományos konferenciát az Eszterházy Károly Egyetemen.

Az Eszterházy Károly Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége Irodalomtudományi Osztálya 2017. szeptember 28-án és 29-én rendezte meg „A tudomány ekként rajzolja világát" – Irodalom, nevelés és történem metszetei című tudományos tanácskozását, amely egyben az Egyetem és az ELTE doktoranduszainak első közösen szervezett konferenciája volt.A megnyitón dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket, felidézve Eszterházy Károly püspök szellemiségét és egyetemalapító törekvéseit, egyben örömét fejezte ki a doktorandusz hallgatók bővülő szakmai együttműködésével kapcsolatban.


A rendezvény nyitó előadását dr. Gyáni Gábor akadémikus tartotta „Történelem és irodalom mint narratívák" címmel, amely után Irodalom, Neveléstudomány és Történelemtudomány szekciókban zajlottak az előadások, valamint a szakmai diskurzus. A fórum kulturális programokkal folytatódott, amelynek keretében a doktorandusz hallgatók megismerhették a Líceum patinás épületét, az Egri Főegyházmegyei Könyvtárat, a Varázstornyot és az Egri Hittudományi Főiskolát. A második nap a neveléstörténeti összefüggéseké volt, a plenáris előadást dr. Pukánszky Béla, az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájának vezetője tartotta „Új témák és módszerek a pedagógiatörténeti kutatásokban" címmel.


A kétnapos tanácskozás sikeréből építkezve Mizera Tamás (elnök, EKE DÖK), valamint Szabó Katalin (elnök, ELTE EDÖK; DOSz ITO) egyaránt az együttműködés kiterjesztését tervezik az elkövetkező években, amelynek autentikus helyszíne lehet az Eszterházy Károly Egyetem. A konferencia előadásaiból a szervezők tanulmánykötet megjelentetését is tervezik.

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza