Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Országos Szőlészeti Borászati Konferencia Egerben

Utolsó módosítás: 2015. március 05.

A rendezvényen a szőlő és bortermelők, az ország hegybírói és hegyközségi tisztségviselői, az ágazat oktatásában és kutatásában érintettek találkozhattak egymással. A tanácskozás egyik fő szervezője az EKF Regionális Egyetemi Tudásközpontja volt.

Az érdeklődők nagy száma is azt jelezte, sikeres volt a 2015. január 21-23. között a Hotel Eger-Park szállodában megrendezett Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia.
A három napos konferencia szervezését széles körű szakmai összefogás jellemezte: az Eszterházy Károly Főiskola vezetésével a NAIK Szőlészeti Borászati Kutatóintézet, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Veszprémi Egyetem Georgikon Kara, az MTA Szőlészeti Borászati Albizottsága és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (a termelők képviselőjeként) is részt vállalt a feladatokból, és segítette a tanácskozás lebonyolítását.
A rendezvény fővédnökségét Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter, a védnökséget pedig a rendezvény nyitó napján „A magyar szőlő-és borágazati kutatás-fejlesztési tevékenység megújítása - feladatok és lehetőségek" címmel előadást tartó Dr. Feldman Zsolt az FM helyettes államtitkára vállalta el.
Az ünnepélyes megnyitót követően a nap folytatásában szó esett a magyar borgazdaság közös stratégiájáról, a pályázati lehetőségekről, illetve a konferencián résztvevők a 2016 utáni szőlőtelepítés engedélyezési rendszeréről és a borok címkézési előírásairól is informálódhattak.
A második és harmadik nap a „terroirról" szólt. A jelen lévők hallhattak többek közt az alanyok és néhány szőlőfajta és a termőhely kapcsolatáról, új borászati eljárásokról azok hatásairól, és a termőhelyek, borfajták érdekében tett termelői kezdeményezésekről. Nagy érdeklődés kísérte a 2014-es év bortermelője, Dúzsi Tamás bemutatkozását is.
A konferencia megrendezését mintegy 15 - a szőlőtermesztésbe, borászatba gépeket, segédanyagokat és csomagoló anyagokat termelő és beszállító - vállalkozás támogatta, akik a rendezvényt kiállításukkal színesítették, illetve arra is lehetőségük adódott, hogy kötetlenül tárgyaljanak potenciális vevőikkel.
A rendezvény mindhárom napja borbemutatóval zárult, ahol az úgynevezett „sétáló kóstolókon" Magyarország szinte valamennyi borvidékének boraiból kaptak ízelítőt a konferencia résztvevői.
A szakmai tanácskozáshoz kapcsolódva - a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára és szervezése mellett - került sor a 2014. évjárat még hordóban lévő borainak érzékszervi és analitikai értékelésére. A programot az Eszterházy Károly Főiskola Regionális Egyetemi Tudásközpontja bonyolította le.

2015.01.21-én tartott előadások:

Feldman Zsolt
Gál Péter
Bodnár Péter
Horváthné Laki Tímea
Andréka Tamás
Kunszeri Miklós Péter

     
             
     

 

2015.01.22-én tartott előadások:

Pásti György
Magyar Ildikó
Gál Lajos
Kiricsi Karola
Kállay Miklós

     

 

 2015.01.23-án tartott előadások:

Bálo Borbála
Borbély Tamás
Májer János
Koch Csaba
Schmidt Ágnes
Bihari Zoltán
Korbuly János - Lázár János
Dancsházy Zsuzsanna
Kozma Pál
Kocsis László

     

< Vissza