Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Országos versenyeknek ad otthont az egyetem

Utolsó módosítás: 2019. április 09.

Versenyekből, kulturális programokból nem lesz hiány az Eszterházy Károly Egyetemen a következő napokban, hetekben, s újabb kettős diplomaprogrammal is kiegészülhet hamarosan a képzési kínálat. Egyebek mellett ezekről szólt az intézmény áprilisi sajtótájékoztatója.

Egyetemi sikerek ismertetésével nyitotta az áprilisi sajtótájékoztatót az Eszterházy Károly Egyetemen dr. Liptai Kálmán rektor. Szólt a jelentkezési adatokról, s az intézményben éppen zajló Nemzetközi Hét jelentőségéről is.

Kalóné Szűcs Erzsébet, az Oktatási Igazgatóság vezetője ismertette az Eszterházy Károly Egyetemre beérkező jelentkezések számát, melyről korábban itt írtunk.

A sajtótájékoztatón kiderült az is: közös képzést indít egyetemünk a Linzben található Johannes Kepler Egyetemmel. Dr. Kovásznai Gergely, az Információtechnológiai Tanszék egyetemi docense ismertette a képzés részleteit. A kétéves, programtervező informatikus mesterképzés a tervek szerint egyéves egri és egyéves linzi félévből állna, de a félévek és a kint töltött idő beosztása rugalmas, a hallgatók igényeihez igazítható. Elárulta azt is, hogy a két egyetem képzési struktúráját már összhangba hozták, a szak tehát az akkreditáció előtt áll. Az angolnyelvű képzés létszáma a kezdetekben a tervek szerint tíz fő lesz. Alexander Egyed, a linzi egyetem rektorhelyettese röviden bemutatta intézményüket, s azt is, milyen szerepet tölt be náluk az informatikai képzés. Úgy fogalmazott: az együttműködés – melyet a tájékoztatón szignáltak – mindkét fél számára előnyös. Az aláírást követően dr. Liptai Kálmán köszönetet mondott kollégáinak, akik nem adták fel a közös képzés létrehozásának tervét.

A XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Fizika, Földtudományok és Matematika (FiFöMa) Szekciójáról – melyet április 23-26-ig az Eszterházy Károly Egyetemen szerveznek – már dr. Juhász Tibor rektorhelyettes beszélt. Elhangzott: a hatvanéves, Kárpát-medencét felölelő OTDK célja a kutatói utánpótlás biztosítása. A versenyen kétévente mintegy ötezer diák vesz részt, és a megmérettetést országszerte tizenhat szekcióban szervezik meg. A FiFöMa szekcióba 280 egyetemista, főiskolás hallgató pályázott, s idén, rendhagyó módon immár ötven, kiemelkedően tehetséges középiskolás is részt vesz a programon. Dr. Juhász Tibor elárulta: a verseny számos tudományos programmal egészül ki, ilyen lesz a Science Café vagy a Szauna szeánsz. A 34 egyetemi tagozat első három helyezettje pénzdíjat kap.

Dr. Murányi Zoltán, a Varázstorony igazgatója népszerű versenyeiket mutatta be a tájékoztatón. Április 24-én szervezik az országos Varázstorony vetélkedőt hetedik osztályosok számára. Ugyanezen a napon Innovációs projektversenyt szerveznek, melyre tizenkét csapat nevezett kémia, fizika és biológia szekciókban. A legjobbak bemutatkozási lehetőséget kapnak a 2020-as Kutatók Éjszakáján.

A Tipózóna /3/ kiállítás idén már nemzetközivé vált, részt vesz rajta a krakkói Jan Matejkó Képzőművészeti Akadémia is – erről már Csontó Lajos, a Vizuális Művészeti Intézet igazgatója beszélt. Az Arany Rajzszög társaságnak köszönhetően idén közel kétszerannyi, mintegy száz munka kap helyet a Templom Galériában. Míg tavaly a szinkronitás, idén a Copy/Paste, vagyis a másolás és a beillesztés téma alapján készítették el műveiket a nevezők. Közülük egy oktató és egy hallgató kapja meg május 11-én, a 17 órakor kezdődő megnyitón a Tipózóna Magyar Tipográfiai Díjat. A megnyitó a Gárdonyi Géza Színház és a GG Tánc Eger performanszával egészül ki.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Szántó György


< Vissza