Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Pályázati zárókonferencia

Utolsó módosítás: 2015. szeptember 28.

A Líceum Kápolnájában tartották azt a projektzáró rendezvényt, melynek keretében a gyakorlatorientált és duális képzések indításával és fejlesztésével kapcsolatos eredményekről számoltak be a pályázat szakmai vezetői.

A 2015. szeptember 24-én megtartott zárókonferencia résztvevőit elsőként Dr. Liptai Kálmán rektor köszöntötte, majd ezt követően kapott szót Takács Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében.

A folytatásban Dr. Csáfor Hajnalka „Az Eszterházy Károly Főiskola területi társadalmi, gazdasági szerepének fejlesztése: Oktatás – Gyakorlat – Innováció" TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0009-es pályázat szakmai vezetője ismertette a hallgatósággal azokat a főbb eredményeket, amelyeket az elmúlt másfél évben sikerült felmutatni.
A közel félmilliárd forintos pályázati program során az intézmény és konzorciumi partnere, az AGRIA TISZK a térség adottságaihoz és fejlődési lehetőségeihez igazodó, széleskörű szakmai együttműködéseken alapuló fejlesztések megvalósítására vállalkozott, amely által a főiskola társadalmi, gazdasági szerepvállalása is erősödött. A projekt célja elsősorban a gyakorlatorientált és duális képzések indítása, valamint az ehhez kapcsolódó oktatási tevékenységek fejlesztése volt. Mivel a hazai és nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a duális felsőoktatási képzési formák iránt egyre nagyobb a munkavállalói érdeklődés, ezért igyekeztek figyelembe venni a munkaerő-piaci igényeket is.

A most lezárt pályázatot főleg a felsőoktatásban alkalmazták, ahol 18 képzés alakult át, vagy jött létre különböző képzési szinteken, kezdve a felsőoktatási szakképzésektől az alapképzésen át a szakirányú továbbképzésekig, sőt új, tanfolyami jellegű felnőttképzési programokat is sikerült indítani. A projekt keretében arra is lehetőség nyílt, hogy a jelentkezők egyfajta Pilot-jelleggel kipróbálják a szakirányú továbbképzéseket és a felnőtt képzéseket. A nagy számú érdeklődést mutatja, hogy az elmúlt néhány hónapban közel 250 hallgató végezte el tandíjmentesen az Egerben és Sárospatakon meghirdetett kurzusokat.

A projekt keretében fejlesztett képzésekről Dr. Kovács Tibor, a turizmus-vendéglátás és a programtervező informatikus duális alapszakokról Dr. Molnár Csilla és Dr. Király Sándor tartott beszámolót.

Amint azt Vécsei Zoltán, a Hallgatói Szolgáltató Központ osztályvezetője elmondta: a projekt során számos hallgatói szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztés is megvalósult.

Ezen tevékenységekkel egyrészt a középfokú oktatási intézmények tanulóit érték el road show-k, nyílt napok és pályaorientációs rendezvények szervezésével, továbbá a főiskola képzési kínálatát bemutató, népszerűsítő kiadványokkal. A szolgáltatások másik célcsoportját az EKF hallgatói jelentették, akiknek a projekt eredményeképpen – egyebek közt – egyénre szabott pályaorientációs tanácsadást és életpálya-tervezést nyújtottak a Hallgatói Szolgáltató Központ közreműködésével.

Írta: Fekete Dorottya
Fotó: Huszár Márk


< Vissza