Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Példaértékű és egyedülálló az EKF az országban

Utolsó módosítás: 2014. december 08.

Németh András után újabb neves szakember tartott bemutató edzést az Eszterházy KFSC számára az Eszterházy Sportcsarnokban szerdán délelőtt. Az NB1/B-ben szereplő csapatot ezúttal Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója mozgatta meg.

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója az EKF-en

A másfél órás gyakorláson rengeteg komplex feladatot hajtottak végre a lányok, akik számára mindenképpen hasznos volt a szerda délelőtti foglalkozás. A fél 12-kor befejeződő edzést követően Juhász Istvánnal beszélgettünk.

Milyen gyakoriak ezek a bemutató edzések, tartott-e már ilyen jellegű foglalkozásokat?
Juhász István: Természetesen, hiszen a Magyar Kézilabda Szövetségnek a szakmai programja többek közt az, hogy alapvetően minél szélesebb körben, minél magasabb szintű és korosztálynak, nemnek, életkornak megfelelő képzéseket próbáljunk meg az országban bemutatni, végrehajtani, ezáltal is megpróbálni egy egységes képzési irányt kialakítani. Egerben második alkalommal rendeztünk ilyet, először Németh András kollégám járt itt pár héttel korábban, most pedig én jöttem erre a programra, de értelemszerűen járjuk az egész országot és próbálunk segítséget nyújtani a kollégáknak.

Milyen volt a lányok hozzáállása az edzéshez ebben az egy, másfél órában?
Juhász István: Azt gondolom, hogy egy jó csapattal dolgozhattam. Én ismerem őket, mezőkövesdi vagyok, amikor itthon vagyok és tehetem, járok a mérkőzéseikre is. Nagyon jó a kapcsolatom a főiskola sporttudományi intézetének a vezetésével és elég sokat látom ezeket a lányokat. Én egy jó csapatnak és egy nagyon jó szellemű gárdának tartom. A főiskolának a kézilabdához való hozzáállása úgy gondolom példaértékű, hiszen főiskolás lányokból az NB1/B elejéhez tartozó csapatot sikerült kialakítani, és ami nagyon fontos, hogy egy életpálya modellt sikerült a lányoknak olyan szintre helyezni, amelyben tanulhatnak és emellett komoly szinten sportolhatnak. Ahogy mondtam ez egyedülálló Magyarországon, és ezt a szövetség szakmai igazgatójaként maximálisan tudom támogatni és remélem, hogy sok erő és kitartás lesz a főiskolában, hogy ezt a programot végig vigyék.

Mennyire hasznosítható egy-egy ilyen másfél órás tréning a csapat és a játékosok számára?
Juhász István: Erről inkább őket kellene megkérdezni. Én és kollégáim a program során edzésmintákat próbálunk adni, olyan szemléletmódot, amelyben rávilágítunk, hogyan és miképp tudunk az adott körben minél jobb és minél hatékonyabb munkát végezni. Ezt értelemszerűen mindenki átalakítja a saját maga területén, életkornak, képzettségnek, bajnoki osztálynak megfelelően a saját képére. Ami a legfontosabb, hogy a szemléletmód a képzésben lehetőleg legyen egységes és ezt próbálják meg átvenni a kollégák. Persze egy-egy dolgot mindannyian különbözőképpen látunk, de azt hiszem, ez viszi előre a sportot, a kézilabdát, hogy ugyebár a személyek bele tudják tenni a saját elképzeléseiket. Nagyon remélem, hogy sikerült a mai nap folyamán ezt a szemléletmódot bemutatni, és a jövőben hasznosítani tudják majd a megjelent edzőkollégák is ezeket a gyakorlatokat, illetve ezt a szintű edzésmunkát.

Hogyan látja a kézilabdázás helyzetét Magyarországon?
Juhász István: Ez egy nagyon komplex kérdés, amelyen belül nagyon sok mindenről lehetne beszélni, az utánpótlás helyzetétől a felnőtt együtteseken át egészen a válogatott csapatainkig. Ha szépen sorba vesszük, és az utánpótlást nézzük: ha ebben alulról fölfelé haladunk, akkor kijelenthető, hogy a gyermekbajnokságban elindult egy olyan folyamat, amely mindenképpen a gyermekek egységes és megfelelő képzését támogatni tudja. Példaként említhetem azt, hogy minden játékosnak a mérkőzésen pályára kell lépni, megszabott védekezési formációkat kell alkalmazni a minél szélesebb képzés megvalósítása érdekében, tehát nagyon sok olyan dolog elindult, ami a későbbiekben majd eredményes lesz és meghozza a gyümölcsét. Kijelenthető, hogy szélesedik a kézilabdázás alapbázisa, hiszen a gyermekbajnokságban több mint tízezer gyermek kézilabdázik és látjuk, hogy jönnek felfelé ezek a csapatok. Ezen túlmenően a szövetség saját szakmai programja, a „Kézilabdázás az iskolában"–program elindult, ebben 90 iskola vesz részt, 90 iskolát tudunk támogatni a kézilabda oktatás keretén belül, és nem csak az iskolát, hanem a testnevelőt is tudjuk segíteni abban, hogy jó képzést tudjon végrehajtani szakmailag és anyagilag is, tehát tiszteletdíjat kap a szövetségtől. Ebben a programban több mint 3500 gyerek sportol szerte az országban. Utánpótlás válogatottaink nézve - ami ugye már a közvetlen utánpótlást jelenti a felnőtt válogatott alatt - azt gondolom, nagy eredménynek számít, hogy minden utánpótlás válogatottunk ebben az évben kint volt az aktuális világversenyen, kijutott kvalifikáción. Ez mindenképpen sok mindent elárul, illetve van itt még valami, amit nagyon fontos megemlíteni – amit lehet, ha valaki hall azt mondja, hogy ez az alap, hogy kijussunk minden világversenyre, hát nem... - Azt tudni kell, hogy a világon öt országnak sikerült ebben az évben: Németországnak, Franciaországnak, Svédországnak, Dániának és Magyarországnak. Ez az öt ország volt az, amelynek minden válogatottja kitudott jutni a világversenyekre és ez nagyon nagy dolog! Ráadásul Európa bajnoki ezüstérmet is szereztünk, márpedig utoljára 1999-ben történt olyan, hogy Európa Bajnokságról éremmel tért haza valamelyik válogatottunk. Mindent összevetve, úgy gondolom az utánpótlás válogatottaink felkészítése, versenyeztetése mindenképpen jó úton jár, hiszen a TAO adta támogatásból nagyon sok olyan dolgot tudunk végrehajtani amelyek sikeressé tehetik majd a válogatottakat hosszú távon.
A felnőtt válogatottaknál, ami problémát okoz nekem személy szerint, hogy egyre kevesebb magyar játékost látunk az élcsapatokban, egyre több külföldi játékos jelenik meg a palettákon, ez mindenképpen a nemzeti válogatottak szempontjából, főleg a férfiaknál problémát jelent. Nagyon remélem, hogy hosszútávon erre is tudunk megoldást találni és olyan megoldásokat hozunk, ami segíti a magyar válogatottak felkészülését.

Ön miben látja a további fejlődés lehetőségét?
Juhász István: A széles utánpótlás bázisra épített minőségi képzés, és a szakemberképzésnek az új alapokra való helyezése. Megnövekedett a szakember állományunk az elmúlt időben, főleg itt a TAO adta lehetőségekből. Közel megháromszorozódott az edzői gárdánknak a száma. Sok esetben a minőség az nem megfelelő szintű, ebben mindenképpen előre kell lépnünk, hogy egy egységes képzési irányt tudjunk kialakítani és az edzői képzettség megfelelő szintű legyen. Ez egy nagyon fontos lépés lenne. Továbbá ami a továbblépésnek a lehetőségét adná a széles bázisra épülve, hogy az utánpótlás vonalból kikerülő magyar játékosnak megfelelő helyzetbe való hozását tudjuk biztosítani. Ennek érdekében létrehoztuk a B-válogatottat, amelynek a kapitánya lehetek és a cél itt többek között az volt, hogy az utánpótláskorból kiöregedő játékosokat - akik nem kerülnek be a felnőtt csapatokba és helyükbe ugye sok esetben külföldi játékosokat hoznak - olyan helyzetbe hozzuk nemzetközi mérkőzésekkel és komoly szintű felkészítéssel, hogy az a 26-28 játékos egy kellő piacot adjon majd a magyar játékosok tekintetében a kluboknak.

Szakmai igazgatóként milyen feladatokat kell ellátnia?
Juhász István: Az összes utánpótlás válogatottnak a szakmai felkészítése hozzám tartozik teljes egészében. Gondolok itt a szakemberekkel való kapcsolattartásra, a szakmai programoknak a kialakítására, a válogatottaknak a felkészítése. A „Kézilabdázás az iskolában" program felügyelete, itt egy szakfelügyelői bázist hoztunk létre, ezeknek a szakfelügyelőknek a koordinálása, a szakfelügyelők feladatainak a pontosítása, kialakítása illetve a két felnőtt válogatottnál a két szövetségi kapitány segítése a feladatom. Fogalmazhatunk úgy, hogy a teljes magyar kézilabdázás vertikuma a szakmai munkában megfordul a kezem között és remélem, hogy sok mindent tudunk majd következő időszakban pozitív irányban előrelépni.

A hétvégén kezdődik az női Európa Bajnokság. Milyen elvárásai vannak a lányokkal szemben?
Juhász István: Lévén, hogy hazai Európa Bajnokságról van szó, ami ugye megadja a pikantériáját ennek az Európa Bajnokságnak. Úgy érzem, hogy a válogatott kiváló munkát végez. Görbicz Anita kiválása mindenképpen érzékeny veszteség, de azt gondolom, hogy ezen túl tudnak majd emelkedni a lányok, és a szakmai vezetés illetve a lányok is megtalálják az ő pótlására a lehető legjobb megoldást. Ha benne vagyunk az első hatban – tudni kell, hogy az Európa Bajnokság a legnagyobb küzdelem a kézilabdázásban, hiszen európai sportágról beszélünk – az egy sikertörténet lehet. A csapat meg tudja magát mutatni Győrben, Debrecenben és remélhetőleg Budapesten is, tehát az elkövetkezendő két hétben a magyar kézilabdáról szól majd a történet, ez mindenképpen jó propaganda és jó reklám a kézilabdázásnak.

Általában férfiakkal dolgozik, most lányokkal tréningezett. Különbséget lehet tenni?
Juhász István: Teljesen mindegy milyen állománnyal dolgozunk. Sokan mondják és választják külön a férfi és női kézilabdát, de egy edzőnek azt gondolom mindig meg kell találni azt a bánásmódot, azt a szakmai hátteret, ami az adott csapathoz a legsikeresebb. Rengeteg pro és kontra példa van a világon, hogy valaki sikeres volt a nőkkel, majd a férfiakkal, így azt gondolom, hogy ez nem a nemek, hanem a szakmai tudás, szakmai tapasztalat és a bánásmód kérdése.

Magyarországon férfi és női vonalon is találhatunk két-két meghatározó csapatot. Hogyan lehetne felzárkóztatni, szorosabbá tenni a magyar mezőnyt?
Juhász István: A válasz egyszerű: pénz kellene hozzá. A Veszprémmel és a Szegeddel, ilyen anyagi háttérrel rendelkező csapatokkal nagyon nehéz versenyezni. Ők a Bajnokok Ligájában is sikeresek, őket ebben kell tovább segíteni, ebben kell számukra támogatást nyújtani, hiszen az sem hátrány Magyarországnak, ha valamelyikük esetleg a Bajnokok Ligája Final Fourjába kerül. Ez is a magyar kézilabdázás sikere, az megint külön történet hogy többnyire nem magyar játékosokkal érik el sikereiket, de azt gondolom elindult az a folyamat, amelyben kezdenek megerősödni a Veszprém és Szeged mögötti csapatok is. Azt ne várjuk és nem is várhatjuk el, hogy itt rövid időn belül lesz három-négy csapat a Veszprém és a Szeged szintjén. Ugyanakkor a hátország megerősítése ezekkel a programban szereplő játékosokkal és a B-válogatottal együtt megkezdődött, hiszen ezt a programot azért hoztuk létre, hogy a hátországot megpróbáljuk egyre inkább helyzetbe hozni a jövőben.

Hír: Szabó Krisztián
Forrás: palettaonline.hu


< Vissza