Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Sikerrel zárult a Vetésforgó

Utolsó módosítás: 2019. május 24.

Huszonöt éves fennállása óta először rendezték meg Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen a Vetésforgó című tudományos vándorkonferenciát.

Három professzor: Dávidházi Péter, S. Varga Pál és Szajbély Mihály 1994-ben elhatározta, hogy a 19. század magyar irodalmával foglalkozó oktatók, kutatók és hallgatók számára létrehoz egy szakmai műhelyt, amely alkalmas fóruma lehet új kutatási eredmények rendszeres és nyílt megvitatására. A vetésforgó névvel azt kívánták kifejezni, hogy a szakmai műhelyt rotációban, évente kétszer, ősszel és tavasszal mindig más és más egyetemi helyszínen rendezik meg.

Az Irodalomtudományi Tanszék által szervezett egri Vetésforgóra rekordszámban, csaknem ötvenen jelentkeztek az ország számos tudományegyeteméről (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged), egyeteméről (Miskolc, Veszprém), és kutatóhelyéről (MTA BTK Irodalomtudományi Intézet, OSZK, PIM) egyetemi hallgatók, doktoranduszok, oktatók, egyetemi tanárok és akadémikusok.

A konferencia pénteken kora este – hagyományainak megfelelően – egy előzetesen kiküldött, még nem publikált nagyobb tanulmányról folytatott vitával kezdődött a Líceum zsúfolásig telt könyvtárában. Köszöntő beszédében Pintér Márta Zsuzsanna dékán a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar kutatóműhelyeinek fontosságát hangsúlyozta, kifejezve örömét, hogy 2020-ban a régi magyar irodalom kutatóinak tudományos konferenciája, a ReBaKucs is Egerbe érkezik.

Szabó Reznek Eszter (MTA BTK ITI) kolozsvári színjátszásról szóló tanulmánya parázs vitát váltott ki, csaknem két órán keresztül érkeztek az észrevételek, kérdések, kritikai megjegyzések a dolgozatíróhoz. Szombat délelőtt egy 50 perces előadást hallhattak a résztvevők, amelyet szintén egy fiatal kutató, Mohay Borbála (ELTE BTK) tartott, gróf Széchényi Ferenc kertalakító, kastélyépítő tevékenységéről, számos új szempontot és forráskutatási eredményt felmutatva.

A résztvevők a szombat délelőtti szakmai programot követően, a konferencia zárásaként, Pintér Márta Zsuzsanna dékán és Kusper Judit intézetigazgató vezetésével a Líceum történetével és főbb nevezetességeivel is megismerkedtek.

A szervezők köszönettel tartoznak mind a könyvtár, mind a Hotel Estella munkatársainak, hiszen méltó környezetben, jó hangulatban folyhatott a kétnapos tanácskozás, vendégeink pedig – akik közül többen először jártak egyetemünkön – jó érzéssel vehettek búcsút Egertől.

Írta: Onder Csaba

Fotó: Balogh Tibor


< Vissza