Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Sok jó, tüzes italt kóstolhatnak az ünnepen

Utolsó módosítás: 2019. július 16.

Elkezdődött Egerben a XXIII. Egri Bikavér Ünnep, melyen harminc borászat és tizenegy étterem várja a vendégeket, köztük az Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtoka a 6-os sátorban.

Az Érsekkertben július 11-14-ig várják a borgasztronómia kedvelőit, akik számára a két színpadon koncertekkel is készülnek. A hivatalos megnyitón, csütörtökön a vendégeket elsőként Simkó Zoltán, a város hegyközségének elnöke köszöntötte, kifejtette: szükség van az olyan alkalmakra, mint az Egri Bikavér Ünnep. Ternyák Csaba egri érsek után Tarlós István főpolgármester méltatta a rendezvényt. Úgy fogalmazott: a bor egyidős a civilizációval, végigkíséri az emberiség történetét, s a jó, tüzes ital már számos alkotót megihletett. Szólt a magyar, majd az egri bortermelőkről, s kiemelte azt is: 2017-óta az Egri Bikavér Budapest bora.

Habis László, a város polgármestere a turisztikai eredményekről, az egri bor külföldi sikereiről beszélt köszöntőjében, s arról, miként segítették a helyiek a magyar bor márkakoncepciójának megalkotását. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő az önálló borvidéki borospalackot mutatta be, majd egyedi borvidéki borospohár megalkotására ösztönözte az alkotókat.

A nyitóünnepségen átadták a 2018-as év szőlő- és bortermelőjének, valamint borgasztronómusának járó díjakat. Az év szőlőtermelője Balázs András, az andornaktályai hegyközség elnöke, az év bortermelője Tóth Istvánné, a Varga Pincészet borásza, az év borgasztronómusa pedig Darvas Roland, az egri Forst Ház vezetője lett.

Az Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtokát a 6-os sátornál, a Thummerer Pincészet mellett találják meg az érdeklődők. Egri Csillagból a 2016, 2017 és 2018-as évjáratot, egri bikavérből a 2009-es és 2017-es évjáratot, Egri Bikavér Reserve-ből a 2016-os évjáratot, valamint a 2018-as Nero Rozét, a 2017-es Gyöngyöző Bort, s a 2016-os egyetemi pezsgőt is kínálja. Ez utóbbit a Borbarát Hölgyek is kínálják standjuknál a Thummerer és a St. Andrea pincészet pezsgőivel együtt.

Az Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtoka 2017-es Egri Bikavérjét első alkalommal az Egri Bikavér Ünnepen ajánlja, s bíznak abban, hogy legalább olyan jó lesz a fogadtatása, mint a 2016-os évjáratnak, mely a 2019. évben Eger város magisztrátusának bora.

A Bikavér Ünnep jelentős borgasztronómiai esemény, melyet egyre több borturista és érdeklődő látogat. Számos svéd, lengyel, szlovák és német vendég találja érdekesnek, izgalmasnak és szerethetőnek az Egri Borvidék kínálatát. A négynapos rendezvényen több tízezer látogatót várnak.

 

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotók: Kakuk Dániel, Huszár Márk


< Vissza