Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Spartan bajnok egyetemünk hallgatója

Utolsó módosítás: 2018. július 20.

Egyetemünk angol-testnevelő tanár szakos hallgatója, Szabó Dávid elsőként ért célba a Franciaországban nemrég rendezett Spartan Európa-bajnokságon. Aki kíváncsi Dávid motivációjára és arra, pontosan milyen ez a sportág, annak érdemes elolvasnia a bajnokkal készült beszélgetést.

Első kérdésünk talán nem is lehetett volna más, mint hogy mikor és hogyan találkozott ezzel a sportággal Dávid. A fiatalember elmondta, 2016 nyarán a Balatonnál dolgozott, amikor rátalált egy hirdetésre: egy Spartan versenyre kerestek önkéntes segítőket, a munkáért pedig pontok jártak, melyek gyűjtése belépőt jelentett számára a versenyzők közé.

A Spartanra is jellemző katonai pálya nem volt számára ismeretlen, hiszen édesapja jelenleg is tartalékos katona, s ő maga is önkéntes területvédelmi tartalékos. Szeret futni, szereti a kihívásokat, így hát nem volt számára kérdés, hogy a lehető leghamarabb nevezni fog. Első ilyen versenyét követően találkozott egy közös megmérettetésen a sportág magyar bajnokával, Tóth Ádámmal, aki példaképévé vált. Ezen a versenyen Dávid a bajnok mögötti második helyezést érte el.

Dávidot arra kértük, mutassa be nekünk, hogyan épül fel egy ilyen verseny. Úgy fogalmazott: alapja a terepfutás emelkedőkkel, s vannak alapakadályok, mint a palánk- és kötélmászás, kúszás szögesdrót alatt, súlyhordás és dárdahajítás. Nyílt, elit és korosztályos szinten indulhatnak a nevezők, Dávid ez utóbbi kategóriában lett Európa-bajnok.
Abban nem is lehet kétségünk, hogy ez a fajta felkészültség rendszeres edzést igényel, ezt erősítette meg Dávid is, elárulta: futás, erőnléti edzés, kitörés, súlyhordás, négyütemű fekvőtámasz egyaránt része kell, hogy legyen az edzésnek sok más egyéb gyakorlat mellett.
Dávid még épp csak ízlelgeti a bajnoki-cím jelentőségét, máris tervezi a nevezést a világbajnokságra. A Trifecta világversenyen három táv van: a Sprint minimum 5km, minimum 20 akadàllyal, a Super minimum 13km, minimum 25 akadàllyal, a Beast pedig minimum 21km, minimum 30 akadállyal.

Dávid még várja a támogatókat, szponzorokat azért, hogy képviselni tudja hazánkat a világbajnokságon.

Egyetemi tanulmányaiból már nem sok maradt hátra, még néhány angol szakos tárgyat és tanítási gyakorlatot kell teljesítenie ahhoz, hogy kezébe vehesse diplomáját. Dávid szorgalmas és kitartó, így életében megfér egymás mellett a sport és a tanulás. Szeretne majd tanítani, elsődleges célja, hogy a Honvédségnél szerződéses katonaként jövőbeni végzettségének megfelelően angolt és testnevelést oktathasson.

Interjúfotó: Kakuk Dániel

Versenyfotó: Szabó Dávid archívuma


< Vissza