Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szabó Magda 100 – Kitáruló ajtók

Utolsó módosítás: 2017. november 28.

Véget ért a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Szabó Magda 100. születésnapja alkalmából szervezett nagyszabású kulturális és tudományos rendezvénysorozata, melynek nem titkolt célja az volt, hogy méltó emléket állítson a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb, és külföldön talán legnépszerűbb írójának.

A tudományos konferencia kísérőrendezvényeként 2017. november 22-én kulturális és művészeti programok várták az érdeklődőket. A rendezvénysorozatot Pintér Márta Zsuzsanna, az EKE Bölcsészettudományi Karának dékánja nyitotta meg. Ezt követően az intézet volt és jelenlegi hallgatói Szabó Magda verseiből összeállított zenés irodalmi műsorral kedveskedtek az érdeklődőknek. Utána került sor a tavasszal meghirdetett „Ha én lennék Abigél" irodalmi, ill. a Szabó Magda képzőművészeti és illusztrációs pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára.

A középiskolásoknak meghirdetett „Ha én lennék Abigél" irodalmi pályázat nyertesei:
I. helyezett: Tamásfalvi Hanna, Bolyai János Gimnázium, Salgótarján
II. helyezett: Kiss Regina, Egri Szakképzési Centrum Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
III. helyezett: Tari Eszter, Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolája

A Szabó Magda képzőművészeti és illusztrációs pályázat középiskolás kategóriájának nyertesei:
I. helyezett: Nagy Dóra, Vásárosnamény
II. helyezett: Gubicz Fanni, Dunakeszi
III. helyezett: Majnár Mónika, Eger

Az EKE egyetemistáinak meghirdetett Szabó Magda képzőművészeti és illusztrációs pályázat nyertesei:
I. helyezett: Katona Ádám
II. helyezett: Kőszegi Tímea
III. helyezett: Berkes Eszter
A nyereményeket Pintér Márta Zsuzsanna dékán, Kusper Judit intézetvezető és Csontó Lajos tanszékvezető adták át a díjazottaknak.


A díjátadót követően a vendégek megtekintették a Líceum aulájában kiállított nyertes pályaműveket, illetve a „szorítom élő neszeit a világnak"- Szabó Magda színháza kiállítást, amely az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetből érkezett egyetemünkre, és december 15-ig még megtekinthető az Aulában. Az este Szabó István Az ajtó című filmjének vetítésével zárult.
November 23-24-én zajlott a Szabó Magda 100 – Kitáruló ajtók tudományos konferencia, amelynek 10 szekciójában 31 magyar és külföldi előadó mutatta be az írónő életművének különböző – ismert és kevésbé ismert – aspektusait. A szervezők külön szekciót szenteltek Szabó Magda lírájának, külföldi recepciójának, művei idegen nyelvű fordításainak, illetve taníthatóságának is.


Nagy érdeklődés kísérte a Zsurzs Kati színművésznővel való beszélgetést, amelynek során az Abigél filmes adaptációjával kapcsolatos emlékeit elevenítette fel, és örömmel válaszolt a hallgatóság kérdéseire is.
A Szabó Magda 100 – Kitáruló ajtók rendezvénysorozatra a Magyar Tudomány Ünnepe 2017 programsorozat keretében került sor.

Fotó:
Kakuk Dániel

<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?


< Vissza