Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szakemberek munkáját támogatja a TokajGIS

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 12.

Megtartották a TokajGIS Projektzáró Konferenciáját. A térinformatikai keretrendszer a kassai Pavel Josef Safárik Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem együttműködésével jött létre.

Dr. Ruszkai Csaba, az Innorégió Tudásközpont vezetője kérdésünkre elárulta: a projekt célja a térinformatikai tapasztalatok megosztása és a közös gyakorlati fejlesztés megvalósítása volt, amely egy a nulláról felépített, nyílt forráskódú területinformációs rendszer kialakítását tette lehetővé.

– Az elkészült fejlesztés olyan területi adatok lehívására alkalmas, mint a szőlő és egyéb haszonnövény termesztéséhez kapcsolódó dűlőadatok, talajtani, kőzettani és meteorológiai térképek. A rendszer egyik legnagyobb előnye a felsoroltakon kívül naprakész légi felvételek integrációs lehetősége, ezáltal az elérhető adatbázis igény szerint nagy felbontású domborzati térképekkel, valamint az ültetvénykondícióra vonatkozó, úgynevezett multispektrális és hőszenzoros felvételekkel bővíthető. Mindemellett lézerpontfelhő alapú 3D pincefelvételek megjelenítésére is képes az elkészült szolgáltatás – osztotta meg velünk Dr. Ruszkai Csaba.

Megtudhattuk továbbá, hogy az alapadatok lehívhatóságában nincs szűkítés, de javasolt regisztrálni, amellyel elérhetővé válhatnak az előbb említett többlettartalmak is. Ez utóbbi az Innorégió Tudásközpont szolgáltatási portfóliójából származó, egyedi felvételek elérését foglalja magában. S hogy hogyan támogatja a szakembereket az elkészült felület?

– Gyakorlati szinten segíti az ültetvények fiziológiai kondíciójának megfigyelését, új ültetvények kialakítását, valamint a meglévők sor és tőkeszintű kezelését. Hasznos segítséget nyújthat új pinceágak kialakításában, a már meglévők bővítésében, illetve látványos birtokmarketing célokat is kiszolgál – sorolta a tudásközpont vezetője.

A projektzáró konferencián az előadásokat három tematikára építették: elsőként egy szűken vett informatikai fejlesztési részre, amely a rendszer elemi megoldásait sorolta fel. A következő tematika a terepi mérések adatintegrációs lehetőségeit, valamint a rendszer működését foglalta magába, míg a harmadik tematikus egység egy projekt-összefoglaló fejezet volt, valamint a jövőbeli együttműködési irányokat vázolták fel a résztvevők.

A Líceum Televízió összefoglalója a projektzáróról:

www.sk-hu.eu

„Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját.”


< Vissza