Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Számot adtak a földrajz szeretetéről

Utolsó módosítás: 2018. május 14.

Az Eszterházy Károly Egyetem adott otthont az elmúlt hétvégén a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny döntőjének.

Dr. Tardy Jánostól, a Magyar Természettudományi Társulat (MTT) ügyvezető elnökétől megtudhattuk, a verseny terepi, írásbeli és szóbeli fordulókból állt. Erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és vajdasági diák épp annyi vett részt a megmérettetésen, mint Magyarországon élő fiatal. Fontosnak tartotta kiemelni az esélyegyenlőséget, hiszen csak olyan kérdéseket kaptak a nevezők, melyre minden diák tudhatta a választ a felkészülésre ajánlott anyagok és a terepgyakorlat alapján.

A terepi programot a Bükki Nemzeti Park szakemberei segítették. A túrán látott és elhangzott témákról később egy kérdéssorozatban adhattak számot, de volt a feladatok között földtan, kőzettan is, s a felkészülésre szánt tananyag is a verseny része volt.

A megnyitón dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott is köszöntötte a diákokat, úgy fogalmazott: a nemzeti összetartó erő is az egyik nagy erénye a versenynek.

A döntő első három-három helyezett versenyzője és a határon túli régiók legeredményesebb diákjai idén nyáron részt vehetnek az MTT egy hetes II. Kárpát-medencei Tehetségtáborában. Belépőjegyekkel, könyvekkel, térképekkel és megannyi élménnyel térhettek haza azok is, akkor a verseny különdíjasai lettek.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza