Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szeptemberi sajtótájékoztató

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 18.

A csütörtöki NAT-konferencia, az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja és Kutatók Éjszakája adták a szeptemberi, egyetemi sajtótájékoztató témáit.

Magas színvonalú, komoly munka – ekképp definiálta az egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán az intézményben zajló munkát, melynek középpontjában három nagy lélegzetvételű projekt áll. Ezek közül kettővel: a Nemzeti Alaptanterv tervezetével és a Komplex Alapprogrammal a csütörtöki konferencián is megismerkedhetnek a résztvevők. Egyebek között erről szólt a tájékoztató kezdetén a rektor.

A csütörtöki NAT-konferenciáról bővebben Márk Edina, az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatóközpont kommunikációs vezetője beszélt. Elmondta: a kutatócsoportban egy éve folyik a munka pedagógiai szakértők, pszichológusok és gyakorló tanárok részvételével. Munkájuknak köszönhetően augusztus elejére előállt a Nemzeti Alaptanterv tervezete, amit augusztus 31-én nyilvánosságra is hoztak: a dokumentum szakmai és társadalmi értékelése jelenleg is zajlik. A csütörtöki konferencián nem csak a NAT tervezetével, hanem a digitális tanulás lehetőségeivel, a Komplex Alapprogrammal és az okostankönyvekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjának céljait, programjait Herpainé Lakó Judit, az egyetem Sporttudományi Intézetének munkatársa mutatta be. Elmondta: a program célja az, hogy a felsőoktatás résztvevőit rendszeres fizikai aktivitásra ösztönözzék. Idén a szeptember 20-ai programsorozatba már az egyetem gyöngyösi, jászberényi és sárospataki campusait is bevonták, így több mint száz programra számíthatnak az érdeklődők, melyek lebonyolításában háromszáz lelkes hallgató is részt vesz. Az ingyenes programokra nemcsak a hallgatókat és az egyetem oktatóit, munkatársait várják, hanem minden érdeklődőt. Kiemelt néhány programot is, így a közösségi futást az egyetem sportcsapatainak részvételével, Katus Attila, Katus Tamás és Ribli Zoltán bemutatóit, a véradást, az elsősegély-bemutatót.

Az idei Kutatók Éjszakájának színes programkínálatát dr. Murányi Zoltán, a Varázstorony igazgatója prezentálta. Kiderült, hogy a mintegy 2600 országos programból az egyetem közel 200 programot szervez a négy campuson szeptember 28-án. A programelemek tervezésénél a tradícióra és az innovációra fókuszáltak, tehát idén is megtartanak évek óta sikeres programelemeket, de készülnek újdonságokkal is. Murányi Zoltán örömét fejezte ki, hogy a rendezvényhez egyetemünkön is egyre több tudományterület csatlakozik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok program regisztrációhoz kötött, ezért érdemes a Kutatók Éjszakája központi honlapján előre tájékozódni. Idén szeptember 29-re is szerveznek programokat a Varázstoronyban.


Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza