Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szülőföldje ihlette képeit

Utolsó módosítás: 2018. február 09.

Élet-Jelek címmel nyílt kiállítása csütörtökön Márton Árpád erdélyi festőművésznek az Érseki Palotában.

A tárlat megnyitója előtt a művésszel Erőss István, az egyetem Vizuális Művészeti Intézetének vezetője és Szigeti Gábor Csongor, az intézet oktatója beszélgetett a Líceumban.
Mi mással indíthatták volna a csütörtöki beszélgetést, mint a művész pályájának indulásával. Márton Árpád azzal kezdte: számtalanszor olvasta Gárdonyi művét, az Egri Csillagokat, ennek köszönhetően Eger örök példakép lett számára a kitartásban. Pályájának indulására kitérve elmesélte: a háború után még a papírból is híján voltak, így ő könyvek margójára rajzolgatott. Édesapja, aki szeretett volna képzőművész lenni, de végül asztalos mester lett, az orosz fogságból hazatérve - látva fia lelkesedését - kartont és festéket adott kezébe. Művészi indulása nem volt zökkenőmentes, ám ő elhatározta: akkor is megmutatja a világnak, hogy mire képes.


Elmondta: kisdiákként marosvásárhelyi iskoláját a művészetek fellegvárának, tanárait pedig szüleinek érezte. Ekkor határozta el azt, hogy ő is a katedrát választja, s elképzelését be is teljesítette: 38 évig tanított. Érdeklődési körének középpontjában a 19. századi festészet állt. A beszélgetésen nagy példaképekről és a művészeti alkotótáborok hangulatáról, jelentőségéről is szó esett.
A líceumi beszélgetést követően az Érseki Palotában dr. Ternyák Csaba egri érsek is méltatta a művészt. Úgy fogalmazott: Márton Árpád erdélyi művészként közel áll mindannyiunkhoz, közelebb hozza az erdélyi világot. Beszédében kifejezte, hogy az egyház a művészetek támogatója, hiszen az alkotások gazdagabbá teszik az emberi életet. Banner Zoltán író, művészettörténész, szerkesztő is jelen volt a megnyitón, s értékelte az erdélyi alkotó életművét. Beszédét azzal kezdte: a festőművész egész életében hű maradt a teremtő felelősséghez, a megőrzés, várakozás és tanúságtétel hármasságában alkotott. Gyura Fanni népdalénekes dalait követően a vendégek megtekinthették a művész festményeit.


Márton Árpád röviden ismertette, milyen alkotásokat láthat a közönség: az Élet-Jelek cím mögött a gyermekkorból hozott életanyagból dolgozott, és igyekezett megfogalmazni azt az érzésvilágot, amit szülőföldjéről kapott, s amivel úgy érzi, tartozott is az ott élőknek.

Szerző: Juhász Henrietta

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza