Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szüretre várta a kicsiket az Eszterházy Károly Egyetem

Utolsó módosítás: 2017. október 18.

Már az elmúlt évben is kínált lehetőséget az Eszterházy Károly Egyetem az óvodásoknak és iskolásoknak arra, hogy az intézmény Kutatási és Fejlesztési Központjának szervezésében szüreten vegyenek részt Kőlyuktetőn. Ezt az élményt idén is átélhették a legkisebbek.

A program nagyon népszerű kezdeményezésnek bizonyult, hiszen 15 intézmény jelentkezett, óvodások, általános és középiskolások, valamint egyetemünk diákközösségei is csatlakoztak az élményszüret programjához.


Az elmúlt hetekben a kőlyuktetői szőlőt ellepték a gyerekek, és egészen október végéig érkeznek csoportok. A legfőbb szándék az, hogy a megismerhessék, megtapasztalhassák a szüreti munkát, leszedjék és feldolgozzák a szőlőt, mustot kóstoljanak, és kipróbálják, hogy milyen szervezett és aktív munka a szüretelés. Minden csoport kap egy sor szőlőt, melynek leszedése közben megtanulják az olló vagy metszőolló helyes használatát, a szőlő szüretelésének módját, a csapatban történő munkavégzést. Ezután a leszüretelt szőlőt feldolgozzák, és munkájuk végezetével a friss mustot megkóstolhatják.

A szüreti program nagyon intenzív, élménydús és aktív programot kínál a gyerekeknek, akik szorgosan, vidáman veszik ki részüket a munkából. Minden információt érdeklődéssel fogadnak a szőlőről, mustról, törkölyről, traktorról és szüretről. Eddig összesen több mint ötszáz gyereknek mutatta be egyetemünk a szüreti munka folyamatát.

Fotó: Szántó György


< Vissza