Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tájékoztató fórum a Gyakorlóiskolában

Utolsó módosítás: 2021. június 08.

A gyakorlóiskolás diákok szüleinek tartott tájékoztató fórumot az egyetem vezetése, valamint az Egri Főegyházmegye a fenntartóváltásról.

– Az Egri Főegyházmegye évszázadok óta jelen van az oktatás-nevelés területén, e munka egyik jelentős állomása volt, amikor 250 esztendeje Eszterházy Károly püspök megépíttette az egyetemi házat – kezdte a tájékoztatót dr. Ternyák Csaba egri érsek. Hozzátette: ugyancsak mérföldkő volt az intézmény életében, amikor a rendszerváltozás után felvette az alapító nevét, s öt esztendeje az egyetemmé válással teljesült Eszterházy álma. Elmondta azt is: az elmúlt két évtizedben jelentősen bővült az Egri Főegyházmegye iskolai szerepvállalása, új óvodák épülnek, mintegy 50 iskolát tartanak fenn, a legtöbbet szülői, intézményi kezdeményezésre „vették át". Mint fogalmazott, a Gyakorlóiskola osztozik az egyetem sorsában.
– Hívő, keresztény emberként tudjuk, az élet nem fejeződik be a halállal, a jövő túlmutat az emberi élet korlátain. Ez ad nekünk stabil életszemléletet, biztonságot. A hit elemeit szeretnénk eljuttatni azokhoz a gyerekekhez, akik erre nyitottak, s akiket szüleik is támogatnak ebben. A jóra szeretnénk tanítani őket, arra, hogy tudják, a jó és a rossz stabil fogalmak, s amelyek között különbséget kell tudni tenni.


Szülői kérdésre elhangzott: a Gyakorlóiskola továbbra is Élménysuli marad, azaz professzionális szinten használják majd a Komplex Alapprogram módszertanát. Sőt, tette hozzá az érsek, a közelmúltban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencián „reklámot is csinált" a programnak. Szó esett arról is, az Egri Főegyházmegye intézményeiben heti két hittanórát szoktak tartani (ezt nem kötik a katolikus valláshoz, van olyan intézmény, ahol a kis létszámú felekezet miatt, szülők szervezték meg a hitoktatást), ha komoly igény mutatkozik etikaórára, megvizsgálják annak lehetőségét is.
Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora a tájékoztató fórumon elmondta: gyermekei a Gyakorlóiskolába jártak, tudja, az intézmény azért is népszerű, mert haladó szellemű, s a fiatal pedagógusjelöltek hozzák el ide a lelkesedésüket, tudásukat. Ez a jövőben sem fog változni – húzta alá.
Ficzek László, az Egri Főegyházmegye általános helynöke arra a kérdésre „miben lesz más a Gyakorlóiskola" úgy felelt: nem lesznek mások sem az intézmények, sem a pedagógusok. Ami látható lesz, az talán annyi, hogy az osztálytermekben lesz egy-egy feszület. Szavai szerint a legfontosabb, hogy lehetőség nyílik a közös gondolkodásra, párbeszédre a fiatalokkal, lesz egy olyan óra, ahol szó eshet mindarról, ami érdekli a diákokat.


< Vissza