Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tanítsunk Magyarországért

Utolsó módosítás: 2019. december 04.

Az országban ötödikként az Eszterházy Károly Egyetemen is elindulhatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tanítsunk Magyarországért programja.

Az együttműködési megállapodást a Líceum Kápolnájában szerda délelőtt írták alá. A hallgatókat az ITM részéről dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, a program alapítója tájékoztatta a részletekről.

A résztvevők megtudhatták egyebek mellett azt, hogy a Tanítsunk Magyarországért kezdeményezés egyik legfőbb célja olyan, az ország kistelepülésein élő diákok támogatása, akiknek 14 éves korukig sok esetben kevés lehetőségük adódik arra, hogy világot lássanak. Másik nagyon fontos cél az, hogy a hallgatók segítsenek megkönnyíteni a diákok számára az átmeneti időszakot, például azt, amikor az általános iskolából egy olyan középiskolába kerülnek, mely már nem lakóhelyükön található.

Mint az államtitkár elmondta: a kétkredites, szabadon választható felkészítő kurzust a következő szemeszterben vehetik fel a hallgatók, akik az azt követő, vagyis az őszi félévben már mentorálhatnak diákokat. Mindezek előtt azonban egy táborban ismerkedhetnek meg egymással a hallgatók és a diákok. A mentorhallgatók munkáját havi harmincezer forint ösztöndíjjal honorálják, s arra, hogy a diákokkal eljuthassanak a választott helyekre, további tízezer forint költőpénzt kapnak. Mentor és mentorált egyaránt ingyen utazhat egy kártya segítségével az országban.

– Az egyetemisták, így az Eszterházy Károly Egyetem hallgatói is átlagosan heti egy napot foglalkoznak majd a gyerekekkel. Tájékoztatják őket arról, milyen lehetőségeik vannak. Megmutatják akár az egyetemet, a kollégiumot, az egri kikapcsolódási lehetőségeket, valamint a továbbtanulási- és a munkalehetőségeket – fogalmazott a vele készített interjúban az államtitkár. A programban jelenleg több mint kétszáz mentor és nyolcszáz mentorált vesz részt, 36 településen.

Dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora úgy fogalmazott: a Tanítsunk Magyarországért program és az intézmény célkitűzései megegyeznek, hiszen az egyetem már eddig is számos területen igyekezett segíteni, felkarolni akár a roma, vagy a fogyatékkal élő embereket.

– A program módszertani hátterét K. Nagy Emese, a Pedagógiai Karunk dékánja dolgozta ki. Örülünk, hogy hazatalált a program: hallgatóink mentorálhatnak diákokat, és mint tudjuk, ezek a kortárs kapcsolatok nagyon erősek tudnak lenni – válaszolta kérdésünkre a rektor.

A Pedagógusképzési Központ vezetője, dr. Murányi Zoltán kifejtette: ebben az együttműködésben mindkét fél nyertes, s igazán emberi kapcsolatok alakulhatnak ki a projektnek köszönhetően. A vezető felajánlást is tett: mentorok és mentoráltjaik bármikor ingyen látogathatják majd meg a Varázstornyot.

Bíró Balázs, az EHÖK elnöke is arról tanúskodott beszédében, hogy az egyetemen már eddig is jól működött a kortárs segítés, a Tanuljuk Magyarországért pedig számos új lehetőséget tartogat a hallgatók és a diákok számára egyaránt.

A legfőbb cél, ahogy az államtitkár fogalmazott, hogy minden diák a tehetségének megfelelő pályát futhasson be.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor


< Vissza