Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Teleki Pál földrajz-földtan verseny

Utolsó módosítás: 2019. május 14.

Ismét egyetemünk adott otthont a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Versenynek.

Bodó Péter, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bugát Pál Egyesületének igazgatója elmondta: idén a Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljából és Erdélyből is érkeztek a versenyre 7-8. osztályos tehetséges diákok. Összesen hatvan diák mérte össze hétvégén tudását a meghívásos megmérettetésen. Bodó Pétertől megtudhattuk: írásbeli fordulón, terepgyakorlaton, valamint szóbeli fordulón kellett bizonyítaniuk a diákoknak.

Őket a verseny megnyitóján, a Líceum Dísztermében Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona köszöntötte, úgy fogalmazott: földrajzosokként nagyon szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a munkájuk egyben a hobbijuk is. Kifejtette: a földrajz egy diszciplináris tudomány, mely a verseny névadójának, Teleki Pálnak a munkásságából is tükröződik. A diákoknak azt tanácsolta: utazzanak sokat, ismerjék meg a világot és tanuljanak más népek életéből, kultúrájából.

A versenyzés öröméről, annak kreativitásfejlesztő hatásáról szólt Rázsi Botond, a város alpolgármestere. Mint mondta, Eger számára is nagy öröm, hogy ilyen versenyt fogadhat, hiszen emeli a város kulturális, tudományos rangját. A Bükki Nemzeti Park igazgatóhelyettese, Dudás György a diákoknak elárulta: Magyarország földtani értékekben egyik leggazdagabb helyszínén szervezték számukra a versenyt. Tardy János, a Magyar Természettudományi Társulat ügyvezető elnöke a verseny filozófiáját idézte: 1990-ben azzal a céllal indították a megmérettetést, hogy a tehetségeket felkarolják. Megtudhattuk: mindenki, akit felkértek a díjak támogatásában, örömmel állt a verseny mellé.

A díjazottaknak Szöllőssy Enikő Munkácsy-díjas éremművész készítette el az emlékérmeket. A 7-8. osztály legjobb három-három helyezettje ingyen vehet részt a Kárpát-medencei, egyhetes tehetségtáboron, Beregszászon, ahol megismerkedhetnek emberekkel, tájakkal, a térség szellemi, tárgyi értékeivel.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Márkus Attila


< Vissza