Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tipózóna /3/: a betűk izgalmas dimenziói

Utolsó módosítás: 2019. április 13.

Idén már harmadik éve rendezte meg Tipózóna kiállítását az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Tanszéke. Ezúttal az eddigieknél is több: 98 alkotást állítottak ki a Templom Galériában.

Copy/paste, vagyis másolás és beillesztés: ebben a témában hirdették meg idén a versenyt, melyre hat magyarországi egyetem mellett a krakkói Jan Matejko Képzőművészeti Akadémiáról is érkeztek alkotások. Az idei témaválasztásról Csontó Lajos, a Vizuális Művészeti Intézet vezetője kifejtette: a Copy/Paste arra a jelenségre reflektál, arra tesz fel kérdést, hogy a sok meglévő tartalom újraalkotásából mi születhet.

A tárlat megnyitóján a Templom Galériában a Gárdonyi Géza Színház és a GG Tánc Eger performanszát követően a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja, dr. Pintér Márta Zsuzsanna köszöntötte a vendégeket. Szólt a Templom Galéria múltjáról, arról, miként vált a művészetek szakrális helyévé. Értelmezte a tárlat témáját adó másolás és beillesztés művészetet alakító hatását is.

– Az, hogy mára az egész országban fogalommá vált a Tipózóna, nagy nyeresége az Eszterházy Károly Egyetemnek. Látszik, hogy elismerik azt a munkát, ami a Vizuális Művészeti Intézet oktatói végeznek, ahogy az is látszik, mennyire eredményes és sikeres a tervezőgrafika szakunk – nyilatkozta dr. Pintér Márta Zsuzsanna, s örömét fejezte ki, hogy a tárlat épp a költészet napján nyílt meg.

– A kiállított képek nagyon eredeti látásmódot tükröznek, nagyon jó látni, hogy nincs két hasonló alkotás, vibrál a Templom Galéria tere, tele van élettel és hangulattal – osztotta meg velünk véleményét a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja.

Az egybegyűlteket köszöntötte dr. Süli-Zakar Szabolcs, a Média és Design Tanszék vezetője is.
– Az összes magyarországi egyetem, ahol tervezőgrafikai, tipográfus képzés van, részt vesz a kiállításon, ahogy a krakkói egyetem is, így már elmondhatjuk, hogy nemzetközivé váltunk. A nyomatok minősége évről-évre egyre jobb, izgalmas, igazán kiforrott alkotások érkeztek. Minden egyetemtől négy oktatói és tíz hallgatói nyomatot kértünk, ezzel biztosítva számukra az átfogó bemutatkozási lehetőséget – avatott be minket a részletekbe dr. Süli-Zakar Szabolcs.

A tárlatot értékelte az egyik tavalyi nyertes, Simon Péter Bence tervezőgrafikus. Összefoglalójában elhangzott: a tipográfia képes valami önmagán túlit mutatni, ebben hisznek a kiállítás alkotói is. Meglátásai szerint a Tipózóna egy hiánypótló kezdeményezés.

Idén a Tipózóna Magyar Tipográfiai Díjat oktatói kategóriában egyetemünk oktatója, Szemmelroth Balázs nyerte. Ő Müller Márta Absztrakt kép című verséből merített inspirációt, mely Balázs értelmezésében a végtelenről szól.

– Nagyon megfogott ez a vers, így ezt jelenítettem meg a szöveggel, ami a végtelent képviseli – árulta el Balázs. Plakátja mellé egy kiterjesztett valóságot is létrehozott, ami egy telefonos alkalmazás segítségével mozgóvá teszi a kép tartalmát.

Hallgatói kategóriában a díjat Liber Zsolt, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója nyerte. Zsolt tizenkét különböző képből állította össze teljes, 13. poszterét. Elmondta: mindegyik kép egy-egy művészeti ág tipográfiai, vizuális interpretációja. Alkotását videóval és kiterjesztett valósággal is kiegészítette.

– Hatalmas élmény látni az összes tipográfiával foglalkozó magyar egyetem munkáját és a krakkói egyetem alkotásait – jegyezte meg a nyertes.

A díj mellé járó százezer forintos összeget idén Ipacs Géza és Soltész Gergő vállalkozók ajánlották fel a nyertesek számára.

Az alkotásokat az alábbi linken megtekintheti: http://typozone.uni-eszterhazy.hu/muvek/index.php

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel, Sziget G Csongor


< Vissza