Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból

Utolsó módosítás: 2020. február 12.

A Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból (TDK) pályázatot már hetedik éve hirdették meg az Eszterházy Károly Egyetemen. A nevezők idén is a Tehetségútlevél rendezvényen mutathatták meg tudásukat.

A TDK-ra a diákok pályázhattak tudományos témájú esszével, rövidfilmmel, tematikus fotó-anyaggal, vagy egyéni, illetve csoportos élőzenei produkcióval. A program célja az évek alatt változatlan: a szervezők szeretnének hidat képezni a középiskolákban és a felsőoktatásban működő tehetséggondozás között, azzal a nem titkolt céllal, hogy a középiskolások betekintést nyerjenek a felsőoktatásban zajló TDK-tevékenységbe, és így felsőoktatási tanulmányaik során már tudatosan keressék azokat a műhelyeket, melyek segítségükre lehetnek a tudományos úton.

Az Eszterházy Károly Egyetemen helye van a tehetséggondozásnak – fogalmazott köszöntőjében a megnyitón az intézmény rektori jogkörben eljáró rektorhelyettese, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona. Czeizel Endre gondolatait idézte, aki szerint a tehetségnek három fázisa van: a potenciális, a megvalósult és a párját ritkító tehetség. A rektorhelyettes szerint a Tehetségútlevél résztvevői már megvalósult tehetségek, s ebben hatalmas szerepe van felkészítő tanáraiknak. A diákoknak azt kívánta: váljék belőlük is géniusz.

Dr. Verók Attila, a program szakmai bizottságának tagja, az Intézményi Tudományos Diákköri Bizottság elnöke beszédében elmondta: a Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból program egyedülálló, kezet nyújt a középiskolások felé, akik számára egyfajta intellektuális felüdülést is jelenthet.

– Közös tapasztalatunk, hogy a középiskolás diákok egyre felkészültebben érkeznek a programra, és többük előadása már most egyetemi szintű. Már a Dunántúlról, Szekszárdról is érkeztek a programra iskolások. Ez azt mutatja, hogy a hét éve indított program meghozza gyümölcsét: távoli iskolák diákjai is eljönnek Egerbe belekóstolni a tudományba, és minőségi eredményeket tesznek le az asztalra.

Idén először az EKE minden kara érintett volt a programban, hiszen olyan témákkal jelentkeztek a diákok, melyek a karokon művelt tudományágak legtöbbjéhez kapcsolódtak – osztotta meg velünk tapasztalatait dr. Verók Attila.

A verseny eredményeit megtalálja a program honlapján.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotók: Balogh Tibor


< Vissza