Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Üdvözölnék a könnyűzenei oktatást

Utolsó módosítás: 2018. május 30.

A Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja és az Eszterházy Károly Egyetem közös konferenciát szervezett szerdán a Líceumban.

A megnyitón elsőként a házigazda, dr. Liptai Kálmán rektor köszöntötte a vendégeket, érdeklődőket. Elmondta: az egyetem törekszik arra, hogy különlegeset alkosson és nyújtson az oktatásban. Köszöntője zárásaként úgy fogalmazott: szeretné, hogy a könnyűzene is otthonra találjon az intézményben.

 

Rázsi Botond, a város alpolgármestere is köszöntötte a résztvevőket és beszámolt Eger könnyűzenéért tett törekvéseiről, kiemelt figyelmet szentelve az eltelt három évben tett lépéseknek. Kitért arra is, hogy a városban holnap indul a Feszt Eger, melynek nyitónapján idén is megszervezik a Music Hungary találkozót.

Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi Kar dékánja a közönségnek elárulta: hamarosan Bölcsészettudományi és Művészeti Karként folytatják a munkát, s ebben a munkában kiemelt szerepe van az Ének-zene Tanszéknek is, hiszen fontos az ének-zene szakos tanárok képzése. Múltbéli visszaemlékezésével arra utalt, hogy Egerben már a 16-17. században is meghatározó szerepe volt a zenének. Kifejezte: a könnyűzenei tanárképzés egy újabb előrelépés lehetne az egyetem életében.

Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégium és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda vezetője megosztott a közönséggel néhány gondolatot a zenei oktatás fontosságáról. Elárulta: kiemelt feladat, hogy ne csak egy szűk réteg mondhassa el magáról, hogy akár már gyermekként tanulhatott hangszeren játszani. Céljuk továbbá, hogy azok szemléletét is megváltoztassák, akik szülőként eddig nem szenteltek figyelmet gyermekük zenei oktatására, netán elérhetetlen lehetőségnek tartották azt.

A konferencián késő délutánig olyan előadásokkal készülnek, melyen egyebek mellett a könnyűzene-oktatás lehetőségeit, a populáris zenei kultúra szakosodását mutatják be.

Fotók: Szántó György


< Vissza