Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Új esélyteremtés

Utolsó módosítás: 2020. október 19.

Új esélyteremtés - a roma fiatalok továbbtanulásáért címmel szervezett műhelykonferenciát október 14-én az Eszterházy Károly Egyetemen az Egri Roma Szakkollégium.

A rendezvényt Hét Kútforrás Tanodák növendékei nyitották meg táncbemutatójukkal.

Az Eszterházy Károly Egyetem számára kiemelten fontos az esélyek megteremtése, a Roma Szakkollégiumban a mentor-mentorált kapcsolat túlmutat a megszokott tanár-diák kapcsolaton, hiszen a mentorok az egész életúton segítik a mentoráltakat – erről szólt köszöntője kezdetén Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora. Szólt a TUTOR-munkacsoport munkájáról, valamint a Komplex Alapprogramban működő differenciált fejlesztésről. Hangsúlyozta: céljuk, hogy hallgatóink gyakorlottan, otthonosan mozoghassanak akár a hátrányos helyzetű településeken működő iskolákban is.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona köszönetet mondott a Szociálpedagógia Tanszéken és az Egri Roma Szakkollégiumban működő áldozatos, kitartó és professzionális munkáért és kiemelte: a közös munkával sokat tanulhatunk egymástól.

A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság képviseletében Tóth Judit osztályvezető köszöntőjében az egyetemen működő esélyteremtő munkáról és annak jelentőségéről szólt, valamint a lezáruló és a következő pályázati időszakról, annak feladatairól.

Farkas Attila alpolgármester köszöntőjében elmondta: a szegregált területeken élő fiatalok helyzetét a koronavírus csak még tovább nehezítette, de itt Egerben a Szalában élőket a Szaláért Tevők Csoportja és az Egri Roma Szakkollégium is segítette, utóbbi az online tanulástámogatásban tudott bekapcsolódni a támogató tevékenységbe.

– Az esélyteremtés érdekében végezzük munkánkat – fogalmazott Ballagó Zoltán tankerületi igazgató, aki elárulta: az utóbbi időben egyebek mellett egy esélyegyenlőségi helyzetelemzésen dolgoztak. Jó példaként említette az Arany János Tehetséggondozó Programot, a Tanítsunk Magyarországért programot, s mint mondta: a tankerület számára komoly stratégiai partner az Eszterházy Károly Egyetem.

Oroján Sándor önkormányzati képviselő a Szala városrész helyzetéről, Dr. Hadnagy József tanszékvezető, szakkollégium-vezető segítségéről beszélt köszöntőjében utalva a szoros és gyakorlatias együttműködésre a városrész támogatása érdekében.

– Elkötelezettek vagyunk az esélyteremtés, a felzárkóztatás kérdésében – fogalmazott Dr. Sárkány Péter, a Társadalomtudományi Intézet vezetője. Ész, szív, kéz és közösség: ezeket az „összetevőket" emelte ki ahhoz, hogy az esélyteremtő munka sikeres legyen.

Egy cseppkő kialakulásával szemléltette Dr. Hadnagy József tanszékvezető, szakkollégium vezető munkájukat, melynek egyaránt része a korrepetálás, az online segítség, a szabadidős tevékenység megszervezése, alapja pedig a közösség és a személyes jelenlét. Szemléltette továbbá, hogyan lesz az esélyteremtés társadalmi kérdés.

A rendezvényen a műhelybeszélgetést követően átadták a Tehetségfüzeteket, majd a napot a SziRom Szimfonikus Roma Zenekar jótékonysági koncertjével zárták. A felajánlásokkal a Szala városrészben élő, árvízkárosult családokat támogathatták a résztvevők.

A koncert itt megtekinthető:


 2020. október 22-ig még várják a felajánlásokat az alábbi számlaszámra:

LYCEUM PRO SCIENTIIS ALAPÍTVÁNY
Számlavezető: K&H Bank Zrt.
Számlaszám: 10401141-50526874-85801003
Adószám: 19133012-1-10


Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor 


< Vissza