Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Világbajnokságon díjazták Novák Blankát

Utolsó módosítás: 2019. május 24.

Novák Blanka, egyetemünk hallgatója IV. helyezett lett az amerikai tudományos versenyek világbajnokságán.

Az idei Intel International Science and Engineering Fair-t 2019. május 12-17. között rendezték meg Phoenixben (USA). Az Intel ISEF az egyes országokban rendezett tudományos versenyek világbajnoksága, rendezője a Science Service. A döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik az Intel ISEF-hez kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken szereznek győzelmet világszerte. Az idén több mint 1800, 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, több mint 80 országból.

Hazánkat a Magyar Innovációs Szövetség delegáltja, az Egri Dobó István Gimnázium korábbi diákja, egyetemünk hallgatója, Novák Blanka képviselte a tudományos versenyek olimpiáján, a "Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata" c. témával, aki a 2017-2018. évi, 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa volt. Blanka a világversenyen IV. helyezést ért el mikrobiológia szekcióban, így 500 dolláros pénzjutalomban is részesült.

Az Intel ISEF rendezvény kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint ezer tudós személyes interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet. A magyar delegációt dr. Jakab László, a hazai verseny zsűrielnöke, a BME VIK dékánja vezette. Blanka munkája is megtekinthető lesz a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legkiemelkedőbb pályamunkáit bemutató kétnapos kiállításon, 2019. május 29-én az Ericsson Magyarország székházában.

A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek műszeres mérése és azonosítása történt meg. A szaponifikált oldatban található komplex vegyületcsoportok együttes hatása szignifikáns gátlást fejt ki a rezisztens, szuperbaktérium Pseudomonas aeruginosa törzs ellen. Ezen oldat hatásairól jelenleg nem áll rendelkezésre szakirodalmi adat, a benne található mikrobiális effektivitást kialakító komponensek analitikai kvantitatív feltérképezése újdonságnak számít. Az eddigi szakirodalomban fellelhető, különböző extrahálási technikával készült oldatok nem gátolják a Pseudomonas szaporodását. A versenyző kutatásának jelentőségét az utóbbi években észlelt nagy mértékű rezisztencia és az „antibiotikumok utáni korszak" eljövetele adja.

Főoldali fotó: Huszár Márk (a fotó az Eger Csillaga díjátadón készült)


< Vissza