Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Újra értelmeznék az „Eger képet”

Utolsó módosítás: 2018. május 16.

Az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének keretei között működő Eger város történeti kutatócsoport május 14-én a Líceumban egy konferencián mutatta be eddigi kutatási eredményeit.

A kutatócsoportot Kristóf Ilona, a csoport vezetője mutatta be. Elmondta: a kutatócsoport a tavalyi év elején indult el egy pályázatnak köszönhetően. Hozzátette: természetesen a kutatómunka ennél már jóval korábban elkezdődött, a csoport tagjai ezt megelőzően is Eger történetével foglalkoztak. Jelenleg az a cél, hogy a csoporton belül a hét tag összehangolja a korábban elért részeredményeket, majd később egy nagy szintézist állítsanak össze azokból.

A konferencia ezúttal inkább a szakmai közönségnek szólt, de bárki, aki érdeklődik Eger város története iránt találhatott érdekességeket. Egészen a püspökség alapításától a város újkori történetéig voltak előadások, az elmúlt ezer évet felölelve kínáltak témákat. Levéltári és könyvtári forrásokból, régészeti eredményekből állították össze munkáikat.
Kristóf Ilonától megtudhattuk, terveik között szerepel, hogy pozícionálják a kutatócsoportot a hazai tudományos életben. Az elmúlt évben már felvették a kapcsolatot egyetemekkel, tudományos műhelyekkel és várostörténeti kutatócsoportokkal, s igyekszenek velük módszertani együttműködéseket kialakítani. Konferenciaszereplésekkel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy új szintre léptek Eger történetének feltárásában. Nem titkolta: készülnek arra, hogy a modern kutatási szemléletnek megfelelően átdolgozzák és újra értelmezzék a már kialakult „Eger képet".

A munkáik elsősorban a tudományos közönségnek készülnek, de reményeik szerint lesznek olyan eredményeik is, mellyel a város lakosságának érdeklődését is felkelthetik. Természetesen a hallgatókhoz is szeretnének elérni, s kutatócsoportjukban is vannak olyan fiatalok, akik néhány évvel ezelőtt még az egyetem hallgatói voltak.

Halász Ágoston a Nógrád Megyei Kormányhivatal régész felügyelője 2013-2016 között dolgozott a Dobó István Vármúzeumban régészként, így a belváros és a vár rehabilitációjának nagy részét figyelemmel kísérhette. Úgy látja, ennek köszönheti azt is, hogy tagja lehet a kutatócsoportnak, hiszen olyan helyszíni tapasztalatokkal rendelkezik, mellyel segítheti a csapat munkáját. Előadásában a püspökség alapításával foglalkozott, melynek aktualitását Buzás Gergely tavalyi, várbéli ásatásainak eredményei adták. A Buzás Gergely által felállított hipotézisek pozitív kritikájával foglalkozott előadása, amit a konferencia kezdetén tarthatott meg.

Fotók: Kakuk Dániel

A kutatócsoport munkája az EFOP-3.6.1-16-2016-00001 „Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen" valósulhat meg.


< Vissza