Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Vegyészkonferencia: megvitatták a legújabb kutatásokat

Utolsó módosítás: 2019. június 26.

A Magyar Kémikusok Egyesülete az Eszterházy Károly Egyetemen szervezte meg Vegyészkonferenciáját.

A rendezvény résztvevőit a megnyitón Szántay Csaba, az egyesület alelnöke köszöntötte, s úgy fogalmazott: a konferencia egy kockázatvállaló program.

Hogy ez pontosan mit is jelent, arról az MKE Műszaki- Tudományos Bizottság elnöke, Szalay Péter szólt köszöntőjében. Mint elhangzott, a konferenciát négyévente szervezik meg, s az idei volt a harmadik alkalom. Szalay Péter kifejtette: a rendezvény alkalmat biztosít az akadémiai szféra és az ipar találkozására, ami azért nagyon fontos, mert mindannyian tagjai az innovációs láncnak. Gyógyszerkutatás, környezetanalitika és élelmiszeripar, olajipar és petrolkémia, műanyag és bevonatkémia, kémiai szenzorok, anyagtudomány és szintetikus kémia szekciókban mutatták be és vitatták meg a legújabb kémiai kutatásokat a résztvevők.

Szalay Péter azt is elárulta, hogy a konferencia oktatási kerekasztallal is kiegészült, melynek célja, hogy megvitassák a természettudományok oktatásának helyzetét, az utánpótlásnevelés lehetőségét.

Az egyetem nevében Murányi Zoltán, a Pedagógusképző Központ és a Varázstorony főigazgatója, az intézmény oktatója köszöntötte a megnyitón megjelenteket a Díszteremben. Röviden bemutatta számukra az intézmény múltját, felvezetve az egykor tervezett négy fakultánst, melynek szimbólumai a díszterem mennyezetén is megjelennek: ezek közül az egyik a természettudomány, így a kémia is.

Az idei a periódusos rendszer nemzetközi éve, így a két nyitóelőadást ennek jegyében tartotta Gyürky György, az MTA doktora és Lente Gábor, a Pécsi Tudományegyetem oktatója.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza