Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Vicuska és Gergő szobrával gazdagodhat a város

Utolsó módosítás: 2019. május 16.

A tervek szerint – amennyiben összegyűlik a szükséges tízmillió forint – akár az idei év végére is elkészülhet Szanyi Péter szobrász Vicuskát és Gergőt ábrázoló szobra a Végvári Vitézek terén.

„A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány" – ezzel a mondattal kezdődik Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye, s ez a mondat ihlette meg öt évvel ezelőtt dr. Bagi Istvánt is, aki a Kiscsillagok Baráti Körével karöltve szeretné megvalósítani a hosszú évek óta szunnyadó tervet. A szoborkompozícióról tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön a Senator Házban, ahol Cseh Andrásné, az ötlet támogatója és a baráti kör társelnöke köszöntötte a sajtó képviselőit.

A szobor elkészítésének lehetőségét pályázat útján Szanyi Péter szobrászművész nyerte, aki elárulta: tapasztalatai szerint ritkán indítanak civilek ilyen kezdeményezést. A sajtótájékoztatóra a művész munkavázlatát is magával hozta, mely – mint fogalmazott – pontos lekövetése a regény nyitójelenetének. Szavai szerint nem volt nehéz dolga, hiszen Gárdonyi mindent pontosan körülír a műben. A bronzszobrok közel életnagyságúak lesznek.

Csákvári Antal, a városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta: reméli, hogy a terv elnyeri az egriek tetszését, találkozik elképzeléseikkel. Gárdonyi, Lenkey, Kracker: sorolta azokat, akik tiszteletére nemrégiben emeltek szobrot a városban. Kovács Cs. Tamás, a Városképi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint a mellszobrok világából kilépve ez a szoborkompozíció új attrakciója lehet a városnak.

A szobor megvalósításához tízmillió forintra lenne szükség, az ötlet felkarolói az Egri Városszépítő Egylet segítségével nyitottak számlát, erre várják az adományokat. A felajánlásokat csekken is tudják fogadni, a csekket a Senator Házban lehet átvenni.

Ha Ön támogatja „Vicuska és Gergő” szobrát a Végvári vitézek terén lévő patakpartra, az alábbi számlaszámra utalva megteheti:

Egri Városszépítő Egyesület

OTP Bank

11739009-20160694

Közlemény: „Vicuska”

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Szántó György


< Vissza