Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

VINO - Az élmény megszületett

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 05.

Bor, gasztronómia, kultúra - az ígéret szerint mindháromból kaphattak ízelítőt a Líceum udvarára érkező borkedvelők. Szeptember első hétvégéjén - az első szüreti tapasztalatok összegzését követően - borászokkal telt meg az egyetem díszudvara. A VINO - Kóstoló Ünnep az első volt a sorban, de a szervezők szerint közel sem az utolsó.

Nagy volt az izgalom, nem öleltek még körül hasonló rendezvényt a Líceum falai. A nyitott kapuk és az ünneplőbe öltöztetett boroshordók most belépésre csalogatták az Eszterházy téren járókat. VINO - hirdették a molinók és plakátok városszerte már augusztus derekán. A borhoz biztosan köze lehet... kezdetben sokan csak ennyit sejtettek.
Eljött azonban a szeptember elseje és mintha kicserélték volna a Líceum legnagyobb közösségi terét: borospoharakkal, színpaddal és hangulatos faházakkal kapott új színt az udvar.
"Régi álom vált most valóra" - mondta dr. Liptai Kálmán. Az egyetem rektora az 1762-es esztendőt idézte fel, amikor Eszterházy püspök megérkezett erre a helyre, majd megépítette a Líceumot, rögvest otthont adva a bor ünnepének. Azóta sok idő telt el, 2013-ban sikerült először becsábítani az Egri Csillagot a Líceum falai közé. Bent volt a bor, de itt, kint-bent még nem - tette hozzá az egyetem rektora. Folyamatos gondolkodást követően fogalmazódott meg a rendezvény gondolata, és - bár friss rendezvény lévén számos bizonytalanság adódott kezdetben - egy dolog mindvégig bizonyos maradt: egy egyes számot kell a VINO elé biggyeszteni, hogy aztán születhessen második, harmadik és sokadik is belőle - fogalmazott dr. Liptai Kálmán.


Az udvar egyre inkább megtelt élettel: koccintó borkedvelők, beszélgető barátok és családok vették birtokba ezt a vadonatúj helyszínt. A rendezvény motorja, dr. Lőrincz György is egyre elégedettebben sétált végig a helyszínen, fürkészve: minden a megfelelő mederben folyik-e. Az Eszterházy Károly Egyetem mellett az Egri Borút Egyesület vállalta ezt a szép feladatot: bábáskodni valami egészen új dolog születése fölött. Kellemes hangulat és egy igazán remek együttlét - ezt célozta meg a rendezvény.
A legnagyobb öröm, ami csak érhette a szervezőket az, hogy a bortermelők élvezték az ittlétet, és azt, hogy bemutathatják termékeiket - mondta az Egri Borút Egyesület elnöke. Dr. Lőrincz György hozzátette: tudták, borászként a szüret idején embert próbáló feladat a pincéktől elszakadni, ugyanakkor, ha csak a termeléssel foglalkozik az ember és a piacot háttérbe szorítja, akkor nincs igazán sikere. A sikerhez vezető út egyik állomása lehet az ilyen rendezvény, a szüret pedig a legkiválóbb időszak is egyúttal, hiszen a szokásosnál is kiemeltebb figyelem terelődik a borra, a borászatokra - fogalmazott a borász.

A VINO - Kóstoló Ünnep sikeréről számos, a jó hangulatot tükröző felvétel tanúskodik a különböző közösségi oldalakon is. A Líceumban a tervek szerint jövőre is koccinthatunk a legkiválóbb egri és környékbeli borokkal.

Fotó: Szántó György


< Vissza