Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

VMI: sikeres tanév, diplomakatalógus, túljelentkezés

Utolsó módosítás: 2017. július 27.

Idén is megjelent a Vizuális Művészeti Tanszék diplomakatalógusa, mely a végzős hallgatók munkáit adja közre. A kiadványról és a VMI sikereiről dr. Erőss István intézetigazgatóval és Csontó Lajos tanszékvezető egyetemi docenssel beszélgettünk.

A tanév zárásaként június 8-án nyílt kiállítás a Kepesben a Képzőművészeti Tanszék és a Média és Design Tanszék alapszakos és mesterszakos hallgatóinak munkáiból, az anyagot egy hónapig láthatták az érdeklődők. A diplomamunkák kötetben is megjelentek, az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete ugyanis – a tavalyi ötlethez hasonlóan – idén is kiadta a végzős hallgatók munkáit.

- Miért volt fontos tavaly, hogy kötetben is megjelenjen az anyag?
Csontó Lajos: - A VMI még viszonylag fiatalnak számít a művészeti képzésben, épp ezért egy folyamatos megmutatkozási helyzetben (kényszerben) van... Több művészeti intézmény ad ki diplomakatalógust, mi is szerettünk volna megjelentetni egy ilyet, hogy a könyvvel képet tudjunk adni a nálunk folyó munkáról. A tavalyi egyetemmé válás alkalmával lehetőségünk lett ezt a régi vágyunkat beteljesíteni. Mivel manapság szinte minden az online világban működik, egy ilyen nyomtatott könyvnek különösen nagy értéke van, ráadásul a hallgatónak is fontos, hogy a munkája megjelenhet benne, hiszen hitelesíti őt és remélhetőleg ez is inspiráló erő, hogy a diplomamunkája a lehető legjobb legyen. Azt is mondhatnám, ez a könyv kézzelfogható bizonyítéka annak, milyen képzés folyik nálunk.
- Volt válogatás?

- Nem. Az összes végzős hallgató munkája benne van. Ha jó az anyag, akkor azt mutatja, jó, amit csinálunk. Ha gyengék is vannak, akkor lehet még min javítani... Szóval, ez nem egy best of válogatás, ez mindenkit megmutat.

- Milyen hallgatói sikerek születtek a tanév során?
Erőss István: - Több kiállításon és pályázaton is sikerrel mutatkoztak be hallgatóink. Kiemelném a Hellodesign pályázatot, ahol három elektronikus ábrázolás szakos hallgatónk is kategóriadíjas lett, és az Intézet lett az év művészeti intézete! Sikerrel szerepeltünk az OMDK-n is, ahol több kategóriában szereztünk első, vagy második díjat. Büszkék vagyunk az Egri Tavaszi Fesztiválon nyílt TIPÓZÓNA című kiállításunkra, és arra, hogy hallgatónk tervezhette az EKF 2023 pályázat logóját.
- Hogy mennyire jó a képzés, mennyire sikeres az intézmény, azt a tanév során elért eredmények mellett a képzésekre jelentkezők száma is bizonyítja, hiszen nagy a túljelentkezés a VMI szakjaira. Minek köszönhető ez a siker?
Erőss István: - Ennek több oka van, de az egyik legfontosabb az oktatók munkája. Tanáraink minden évben a téli időszak végén személyesen mennek el az ország művészeti iskoláiba, Győrtől Debrecenig, hogy hirdessék képzéseinket. Ez nagyon hatékony módszer. Ha ilyen nagy a merítési lehetőség, nyilván könnyebb minőséget is produkálni... A másik vonzerő a gondosan megválogatott tanári kar. Lassan tizedik éve vagyok a tanszék, illetve most már az Intézet élén, és mindig nagyon körültekintően, alaposan végiggondolva választottuk ki közösen azokat, akik nálunk oktathatnak. A szakmai munkánkat viszont a hallgatói sikerek igazolják vissza, a pályázatok, versenyek eredményei, illetve a kiállításaink. Mi nem akarunk erőből versenyezni a többi művészeti intézménnyel... Számunkra a partneri viszony ennél fontosabb. Inkább arra törekszünk, hogy olyan egyediséget nyújtsunk, amely máshol nincs. Például a Média és Design Tanszéken kiemelném a webdesignt, amit szakirányként tanítunk, és büszkén mondhatom, hogy nagyon erősek is vagyunk benne. Ugyancsak kiemelhetem a természetművészet specializációt, mely nemcsak az országban, de Európában, sőt, a világon is egyedülálló. Épp a napokban zajlik a témában Noszvajon egy nemzetközi szimpózium, ahol a szakma legnagyobb neveit látjuk vendégül. Vannak terveink új szakok indítására is - pl. osztatlan festészet, vagy animáció szakra -, hogy még vonzóbbak lehessünk. Július 1-től már a Mozgóképkultúra Tanszék is hozzánk tartozik, így a három tanszéken közel 550 hallgatót fogunk oktatni.
- Az, hogy ilyen sokan jelentkeznek, az nyilván köszönhető annak is, hogy piacképes diplomát kínál az intézet...
Csontó Lajos: - Igen, úgy tűnik, van felvevőpiac, és nemcsak itthon, hanem szerte a világban, hiszen készségszintű digitális létezésre és az online világban való jártasságra is neveljük a hallgatóinkat. A Média és Design Tanszék képzései gazdasági és kulturális értelemben is helyt tudnak állni, ezért ezek előtt a szakmák előtt nyitva áll a világ, számtalan lehetőséget kínál a végzett hallgatók számára.


< Vissza