Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Vörös és fehér: az átmenet időszakát vizsgálták

Utolsó módosítás: 2019. október 28.

Vörös és fehér címmel idén második alkalommal szervezett tudományos konferenciát az egyetem régió és várostörténeti kutatócsoportja.

A csütörtökön kezdődő konferencia előtt együttműködési megállapodást írtak alá egri, miskolci, hatvani, gyöngyösi és hevesi könyvtárakkal, múzeumokkal, levéltárakkal, tudományos műhelyekkel, összesen tíz intézmény.

A sajtótájékoztatón dr. Juhász Tibor rektorhelyettes az együttműködésekről úgy fogalmazott: regionális szempontból nagyon fontos „házasságról" van szó, s az egyetem küldetései között is kiemelt szerepet tölt be a kutatócsoportok által kitűzött cél.

Dr. Rainer M. János, az MTA tagja, az Eszterházy Károly Egyetem professzora kifejtette: a kutatásoknak akkor van értelme, ha abba bekapcsolódnak a régió illetékes intézményei is, hiszen a kutatás közös érdekük. Céljaik között szerepel egyebek mellett, hogy rendszeresen legyenek régiótörténeti konferenciák, publikált eredményekkel.

Dr. Kristóf Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem főiskolai docense az Eger Város Története kutatócsoportról szólt, elmondta: a tudományos kutatások ösztönzése mellett az is céljuk, hogy a város lakóit is bevonják a várostörténeti munkába, s ezzel kapcsolatban hamarosan felhívást is indítanak.

A Vörös és fehér konferenciáról dr. Rainer M. János elárulta: a konferencia együttműködés eredményeképp jött létre, melynek már vannak előzményei is, hiszen egy évvel ezelőtt szervezték meg az első konferenciát „1918 vég és kezdet" címmel, melynek mostanra meg is jelent a kötete.

– Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye található az északkelet-magyarországi régióban. A régió, mint összetartozás egy modern ajánlat: nem igazán az identitásra, hanem egy racionálisan átélhető sorsközösségre – nyilatkozta dr. Rainer M. János. Kifejtette: sokat változott a helyzet, de elsősorban ma is a nehézsorsú emberek, a válságok jelennek meg az emberek előtt e régiót említve.

A professzortól megtudhattuk, hogy a konferencia tárgya a 20. század: az első világháború kezdetétől az 1989-90-es rendszerváltásig, de ezek nem szigorú keretek. Témája az átmenet: a konferencia előadói – több mint negyvenen – a legkülönfélébb szempontok alapján vizsgálták ezeket az átmeneteket.

Dr. Rainer M. János e történelmi időszakról elmondta: Magyarország 20. századi története bővelkedik átmenetekben, viharos század volt, mely megviselte az itt élő embereket, az épített környezetet, a gazdasági tevékenységeket, a társadalmi csoportok egymáshoz való viszonyát egyaránt. Mint mondta, hihetetlenül gyors modernizáció valósult meg ebben az időszakban, új ipari központok épültek a tradicionális, 19. századi központok mellé, viharos gyorsasággal nőttek ki városok, melyek a 20. század végén hatalmas válságon mentek keresztül. Hozzátette: a konferencián jelen perspektívájából közelítették meg az átmeneteket.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotók: Szántó György

A szakmai együttműködések és a konferencia az EFOP-3.6.1-16-2016-00001 „Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen" projekt támogatásával valósult meg.


< Vissza