Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

WINETWORK találkozó az Eszterházy Károly Egyetemen

Utolsó módosítás: 2017. április 10.

A WINETWORK egy egyedülálló európai szőlészeti-borászati hálózat, melynek működését az Európai Unió 2 millió euróval támogatja. Három éven keresztül, összesen hét ország cseréli ki tapasztalatait a szőlőültetvényeket érintő két jelentős betegség, a szőlő tőkeelhalás és a szőlő aranyszínű sárgasága kapcsán.

„A fő cél megosztani az ismereteket a 7 ország között és természetesen minden más érdeklődővel. A projekt alapelve, hogy az elméleti tudással rendelkező kutatókat és a gyakorlati tapasztalattal bíró szőlészeket, borászokat összekapcsolja. Emellett célja és a projekt különlegessége, a különböző országok - Horvátország, Magyarország, Spanyolország, Franciaország és Németország - bortermelő vidékei közötti innovatív tudástranszfer és információcsere biztosítása." - mondta el a Líceum Televíziónak Eric SERRANO, regionális igazgató.

A szőlő tőkepusztulása és a szőlő aranyszínű sárgaság jól ismert betegség a szőlőültetvényeken. Európának komoly kihívást jelentenek ezek a betegségek, melyek hosszú ideje folyamatosan terjednek, ezáltal negatívan befolyásolva az európai bortermelést. Mivel globális problémáról van szó, így rengeteg bortermelő törekszik innovatív és fenntartható módszerekkel megoldást találni, így a projekt célja az így született ötleteket összegyűjteni, majd az európai országokkal azokat megosztani.

Az Eszterházy Károly Egyetem nemzetközi szerepére remek példa, hogy több hálózatban és programban is részt vesz, melyre kiváló példa a Cost Action, melyben 23 ország dolgozik 120 fővel, s ebben Magyarországot az Eszterházi Károly Egyetem és a Debreceni Egyetem képviseli.

Az Eszterházy Károly Egyetem és a Reims-i Egyetem a Kétoldalú tudományos és technológiai együttműködés támogatása pályázaton nyert finanszírozást kutatói mobilitásra, melynek keretein belül a tapasztalataink kicserélésére kerül sor a betegség pontosabb megismerése érdekében 2 éven keresztül, 2017 és 2018-ban.

Fotó: Szántó György


< Vissza