Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

XIX. Szőlészeti és Borászati Konferencia az egyetemen

Utolsó módosítás: 2018. február 23.

Elkezdődött a XIX. Szőlészeti és Borászati Konferencia az Eszterházy Károly Egyetemen közel kétszázötven résztvevővel, ami abszolút rekordnak számít.

Csütörtök délelőtt a Líceum dísztermében tartották a konferencia megnyitóját, melyen elsőként az intézmény rektora, dr. Liptai Kálmán köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: az egyetemen kiváló csapat tevékenykedik a szőlészeti- és borászati szakmában, és már ezüstérmes bora is van az intézménynek, ám a legfontosabb a szakmában tanúsított alázat, a munka és az eredmények. „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor" – idézte Hamvas Bélát gondolatai zárásaként.


Dr. Lőrincz György borász, az Egri Borút Egyesület elnöke, s egyúttal a rendezvény társszervezője megnyitón tartott beszédében az összefogást, a stílust és a szeretetet emelte ki a konferencia szervezőelemei közül, s arra ösztönözte a szakmabelieket, hogy fedezzék fel, milyen áldottak, hisz ilyen csodálatos országban élhetnek.


Közel kétszázötvenen, tizenöt borvidékről érkeztek előadók és vendégek – ezt már dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója tudatta, aki szervezőként szintén szólt néhány szót a megnyitón. Hangsúlyozta, hogy az egyetem elkötelezett a szőlészeti- és borászati közélet felé. Elárulta: az, hogy az Egri Borút Egyesülettel közösen szervezhették meg a tizenkilencedik konferenciát, új perspektívákat is megnyitott a jövőre már jubiláló rendezvény előtt.


Az előadások sorát Ifj. Szepsy István kezdte, aki a Szent Tamás Pincészet létrehozásának momentumait mutatta be, s történetüket egészen a Tokaji borvidék sorsának kezdetéhez és alakulásához vezette vissza.
A Szőlészeti és Borászati Konferenciáról a márciusi Líceumi Palettában bővebb tudósítást is olvashatnak.

 

Szerző: Juhász Henrietta

Fotó: Szántó György


< Vissza