Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

XXI. századi AHA

Utolsó módosítás: 2019. május 16.

Az Eszterházy Károly Egyetem amatőr színjátszó csoportja, a Szuszogó Színház AHA címmel adta elő – első alkalommal – a XXI. századi emberek, főként a fiatalok problémáival és gondolataival foglalkozó jelenetválogatását, amit Cziczó Attila író és színházi rendező művei alapján keltettek életre.

Az egyetem B épületének nagyelőadójában berendezett kis színházban misztikus hangulatot árasztó fények és hangok között elevenedtek meg olyan képzeletbeli személyek, akik mindenki számára ismerősek lehetnek. Az egyszerre több szerepet vállaló dolgozó nő és anya, az egész napos munka után otthon elismerést nem kapó családapa, tipikus egyetemista lányok és fiúk, álmok és célok nélküli, életunt emberek.

Az előadás alatt a megismert karakterek néha interakciókba léptek egymással, amik vicces, érdekes vagy éppen szomorú és elkeseredett világképek kibontakozását eredményezték. Olyan aktuális témák kerültek a középpontba, melyek valószínűleg minden ember életében megjelennek, mégsem tudunk, vagy nem akarunk beszélni róluk.

A döntésképtelenség és annak nehézségei egy szerelmi háromszög kialakulásához vezettek, ahol a fiú a kiállhatatlan barátnője és új szerelme között őrlődött, mindkét oldalról csak a szidást kapva. Az egyre inkább elterjedt drogfajtákat egy eladó kínálta harsányan a boldogságot kereső fiataloknak, még akkor is eltökélten, tekintet nélkül, amikor a használó már élet és halál között lebegett.

Elhangzottak beszélgetések a kilátástalannak tűnő jövőről, a karrierről, és azokról a sokszor ki nem mondott érzésekről, melyeket az emberek tudatlan érzéketlenségei okozhatnak. Szemtanúi lehettünk egy tanár-diák-szülő beszélgetésnek, ahol az életunt diáklánynak próbált kedvesen tanácsokat adni a saját életét tekintve maga is tanácstalan és boldogtalan tanárnő, de az apa az üvöltést és a büntetést jobb orvosságnak tartva megszakította a folyamatot.

A szülő és a gyerek, valamint a fiatal szerelmesek közötti kapcsolatot bemutatták több szemszögből is, de a középkorú párok többre vágyással és bizonytalansággal teli problémái sem maradtak ki a repertoárból. Mindezek mellett napjaink egyik legtöbbet emlegetett témája, a női és férfi szerepek és az egyenlőségért folytatott küzdelem ellenmondásai is felmerültek.

Minden tekintetben egy színvonalas és gondolatokat ébresztő premiernek lehettünk szem- és fültanúi, melynek hatására talán egy kicsit jobban át fogjuk gondolni tetteinket és kapcsolatainkat.

Írta: Géczi Katalin

Fotó: Balogh Tibor


< Vissza