Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Zrínyi 2026

Utolsó módosítás: 2019. március 07.

Az Eszterházy Károly Egyetemen tartott előadást dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Haderőfejlesztési Program össztársadalmi hatásairól, melyben kiemelt figyelmet szentelt az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszer fejlesztésével kapcsolatos elvárásokra is.

Magyarországnak szüksége van egy erős, modern, ütőképes honvédségre – az a biztonsági környezet, amely Magyarországot körbeveszi, amely Európában és a nagyvilágban jelen van, ezt bizonyítja – ezért alkották meg a Zrínyi 2026 programot – tudhattuk meg a honvédelmi minisztertől. Felhívta a résztvevők figyelmét arra is: biztonságérzetünkért, annak fenntartásáért nagyon sokan dolgoznak. A program épp ezért a katonák életpályamodelljének kidolgozásával is foglalkozik, mely a katonák oktatását és kiképzését, a végzettséghez köthető illetményrendszert, s a katonák egészségének megőrzését, lakhatásának biztosítását foglalja magába. Elengedhetetlen a honvédség számára, hogy megtalálja és megszólítsa a fiatalokat, ennek pedig egyik lehetősége az önkéntes tartalékos rendszer.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter megvédte a mai fiatalokat azokkal a vádakkal szemben, melyek szerint kizárólag csak az okostelefonok, tabletek és a számítógépek érdeklik őket. Egyre több általános iskolást és kamaszt tudnak megszólítani. Évről évre növekszik például a Magyar Honvédség nyári táborai iránt érdeklődők száma. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, a sok téves elképzeléssel ellentétben a gyerekeket itt nem fegyveres harcra nevelik. A táborban megtanulhatják, hogyan kell közösségben élni, csapatban dolgozni, megtapasztalhatják, hogy mennyi mindenre képesek és önállósodhatnak. Idén nyáron 2000 fiatalt várnak a 72 induló turnus valamelyikébe.

Dr. Benkő Tibor intézményünk kérdésére elmondta: az a haderőfejlesztés, amit elindítottak, és ami elengedhetetlenül szükséges a jelenlegi biztonsági környezetben, gazdaságilag támogatott és a kormány által igényelt feladatuk.
Elhangzott: a jelenlegi kihívások, kockázatok és fenyegetések 2026-ra módosulhatnak, újabb és újabb kihívások jelenhetnek meg, melyekre akkor is megoldást kell majd találniuk. Ezek dr. Benkő Tibor szerint valószínűleg más eszközöket, eljárásokat igényelhetnek majd.

Az interjúban a honvédelmi miniszter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy Magyarország történelmével, a haza iránti elkötelezettséggel, a hazaszeretettel már a középiskolás korosztály is megismerkedjen, s tudják, hogy a haza védelme minden állampolgár feladata.

– Nagyon szoros kapcsolatban vagyunk az egyetemekkel és folyamatosan bővítjük azok körét, hogy minél több intézményt meg tudjunk szólítani – jelentette ki, majd hozzátette: várják a fiatalok jelentkezését az önkéntes tartalékos rendszerbe, ahol felmérhetik képességeiket, szembesülhetnek az elvárásokkal, az újabb eszközökkel. Dr. Benkő Tibor kiemelte: az oktatás két fontos alappillére az elméleti tudás és a gyakorlati oktatás.

Fotó: Szántó György


< Vissza