Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Bemutatkozik a duális képzés

Utolsó módosítás: 2020. február 20.

Elméleti tudás megszerzése az egyetemen, gyakorlati tapasztalat elsajátítása partnerintézményeinknél: leegyszerűsítve ez a duális képzés lényege. A gyakorlatorientált képzésben rejlő lehetőségeket felismerve az Eszterházy Károly Egyetem is évek óta indít képzéseket duális formában, melynek hála a hallgatók a diploma megszerzése után 3-3,5 éves szakmai tapasztalattal léphetnek ki a munkaerőpiacra.

Az Eszterházy Károly Egyetemen arra törekszünk, hogy minél eredményesebben, és minél több szakon elérhetővé tegyük hallgatóink számára a duális képzési formát, amelyben a munkaerőpiaci igényekhez igazodva nyújtunk a hallgatóknak új lehetőséget a továbbtanulás során. Az egyetem 4 campusán jelenleg 11 alapszakon és 1 mesterszakon választható ez a képzési forma.

A duális képzésben az általános műveltséget és a szakelméleti ismereteket közvetítő tárgyak oktatása az egyetemen zajlik, a szakmai képességek fejlesztését viszont már az üzemekben és vállalatoknál végzik. Az így megszerzett elméleti és a szakmai tudás tökéletesen kiegészítik egymást.

A duális hallgató tehát kétfajta jogviszonnyal rendelkezik:
- hallgatói jogviszonnyal
- hallgatói munkaviszonnyal – a hallgató tanulmányai megkezdésétől folyamatosan munkaviszonyban áll a gyakorlati hellyel, ami azonban a végzés utáni időszakra nem jelent kötelezettségvállalást.

- A duális hallgatók az egyetemen évente átlagosan 26 hetet, a vállalatnál 22 hetet töltenek, mindezek mellett 4 hét szabadság is jár nekik.
- A duális hallgató a teljes képzési időre hallgatói munkabért kap (ez havonta legalább a minimálbér 65%-a, ami az oktatási időszakra is jár neki).

Az Eszterházy Károly Egyetem igyekszik folyamatosan bővíteni a partnerintézmények számát. Jelenleg több mint 60 vállalattal áll kapcsolatban, melyek turisztikai, gazdálkodási, informatikai, agrár, valamint természettudományi területen egyaránt tudnak duális képzésben részt vevő hallgatókat fogadni.

A duális képzésben részt vevő hallgatók komoly előnyre tehetnek szert azonos szakon végzett társaikkal szemben, sok friss diplomás ugyanis a szakmai gyakorlat hiánya miatt nem tud elhelyezkedni szakterületén. A duális hallgatók azonban már a diploma átvételekor 3,5 éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, ideális esetben pedig már hallgatóként megtalálhatják leendő munkahelyüket.

2020 őszén duális formában is induló szakjaink:

1. Gazdálkodási és menedzsment BA
2. Gazdaságinformatikus BSc
3. Turizmus-vendéglátás BA
4. Programtervező informatikus BSc
5. Pénzügy és számvitel BA
6. Kereskedelem és marketing BA
7. Kertészmérnöki BSc
8. Mezőgazdasági mérnöki BSc
9. Szőlész-borász mérnöki BSc
10. Vidékfejlesztési agrármérnöki BSc
11. Környezettan BSc
12. Geográfus MSc

Ismerkedj meg duális szakjainkkal részletesebben felvételi weboldalunkon!

Csatlakozz te is az Eszterházy Károly Egyetem Facebook- és Instagram-oldalához!

A 2020-as általános felvételi eljárással kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatod.

Légy te is eszterházys!

Fotó: Balogh Tibor


< Vissza