Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Duális képzés: „értékes szakemberekké válhatunk”

Utolsó módosítás: 2020. december 18.

Miért válaszd az Eszterházy Károly Egyetem duális képzéseit? Ezúttal két hallgatónk osztja meg veletek személyes élményeit a képzési formáról. Tartsatok velünk!

– Miért döntöttetek úgy, hogy az általános alapszakos képzés helyett a duális képzési formát választjátok?

Kazai Gyöngyvér: Tanulmányaimat az Eszterházy Károly Egyetem előtt is a turizmus szakirányban végeztem. Már középiskolásként volt alkalmam belekóstolni a munka világába a szakmai gyakorlatunkon keresztül. Az elméleti tanulmányainkat tökéletesen el tudtuk sajátítani a gyakorlatunk segítségével, hisz nemcsak papíron leírva láthattuk a kellő ismereteket, hanem a való életben is alkalmazhattuk őket. Én egy utazási irodában dolgoztam, minden egyes napját élveztem és teljesen elköteleződtem a szakma felé. Amikor meghallottam, hogy a turizmus-vendéglátás képzést duális formában is el lehet végezni, rögtön tudtam, hogy ez az én utam. Nagyon szimpatikus volt, hogy, ezáltal nemcsak az egyetem hallgatója leszek, hanem belekóstolhatok a valódi munkába is. Fontos és említésre méltó szempont, hogy a képzés által rendszeres fizetést is kapunk, így szinte teljesen önállóvá válhattam már az egyetemi éveim alatt, amit nem minden korunkbeli mondhat el magáról.

Angyal Dominik: A legfőbb ok, amiért duális képzésre jelentkeztem, hogy minél hamarabb szerettem volna megismerni a szakmát közelebbről. A duális képzés erre nagyon jó lehetőséget kínált, mivel nemcsak az iskolapadban, hanem rögtön élesben tudtam kipróbálni az iskolában tanultakat. Mindamellett a képzés ideje alatt fizetést is kaptam, és a szakmai önéletrajzomba is beírhatom a képzés idejének megfelelő időszakot, ami azért egy álláskeresésnél nagyon sokat számít.

– Mely szakot és vállalatot választottátok?

Gyöngyvér: Korábbi tanulmányaim, valamint szakmai tapasztalatom révén evidens volt számomra, hogy a turizmus-vendéglátás szakot választom, és ebben teljesedek ki. Nagy potenciált láttam a szak által elém tárulkozó lehetőségekben. Több vállalathoz is leadtam az önéletrajzomat, de a fő célom a Hotel Eger&Park volt. Ennek oka a hotel színvonala, hiszen Észak-Magyarország legnagyobb befogadóképességű konferencia és wellness hoteljeként számos lehetőséget tár az alkalmazottjai felé. Betekintést nyerhetünk az ott töltött éveink során szinte minden részleg működésébe, valamint meg is tapasztalhatjuk, hol érezzük magunkat a legkomfortosabban. Szerencsére sikerült a célom és már az egyetem elkezdése előtt nekivághattam a munkának.

Dominik: Az egyetemen a programtervező informatikus szakot jelöltem meg, és szerencsére fel is vettek rá. A vállalatok közül az akkori Aventics Hungary Kft. gyakorlati helyet választottam. Az általam megjelölt cégek közül tőlük kaptam leghamarabb választ, és végig aktívan leveleztünk az ottani kapcsolattartóval.

– Hogyan tudtátok összeegyeztetni a szak végzését a gyakorlattal, mennyiben segített ebben számotokra az Eszterházy Károly Egyetem?

Gyöngyvér: Sokakat elriaszthat elsőre a tény, hogy egy szemeszterben 880 óra szakmai gyakorlatot kell teljesíteni a duális képzés során. Szerencsére nekem sokkal könnyebb dolgom van, a hotelben ugyanis hétvégenként, illetve akár délutánonként is van lehetőség gyűjteni az órákat. Emellett az Eszterházy Károly Egyetemtől is sok segítséget kapunk. Duális szakos hallgatóként jogosultak vagyunk az egyéni tanrendre, így a hiányzások tekintetében nem vonatkoznak ránk olyan szigorú szabályok, mint a nappali tagozatos szaktársainkra. Persze ez egyben felelőséggel is jár, de úgy gondolom, aki ilyen formában végzi el a képzését, megtanulja megfelelően beosztani az idejét és energiáit.

Dominik: Igen, ez olykor nem egyszerű, hiszen az embernek egy 8 órás műszak után nincs sok kedve felkészülni egy zárthelyi dolgozatra, vagy egy vizsgára. Én is ütköztem nehézségekbe emiatt, természetesen ezt is meg lehet oldani, viszont azt be kell látni, hogy a szabadidőből többet kell feláldozni. Nekem is le kellett mondanom egy-két klassz kolis programról, buliról azért, mert valamelyik tantárgyból beadandót kellett írnom. Péntekenként általában dolgoztam, így az elő sem fordult soha, hogy csütörtök este hazautaztam volna másokhoz hasonlóan, és három napot töltöttem volna otthon. Ezeket a szempontokat mindenkinek mérlegelnie kell magában. Viszont én négy év távlatából visszanézve nem választanék másként. Akiben van kellő elszántság és motiváltság, annak csak ajánlani tudom. Szerencsére az egyetem részéről rugalmas a hozzáállás a képzésben részt vevő hallgatók felé. Ezt bizonyítja az is, hogy aki megigényli az egyéni tanrendet duális hallgatóként, az meg is kapja. Ez nagy segítség a hallgató számára, ha éppen kötelező módon több órát ki kell hagynia. Ezen felül pedig még külön ösztöndíjra is pályázhatunk az egyetemen!

– Hogy érzitek, miért volt előnyös a döntés, hogy a duális képzési formát választottátok - miért javasoljátok azt a leendő hallgatóknak?

Gyöngyvér: Természetesen, mint minden dolognak az életben, ennek a képzésnek is két oldala van. Nagy felelősséggel jár, sokszor érezheti magát fáradtnak az ember. Ennek ellenére szívből tudom ajánlani mindenkinek, magam sem döntenék máshogy, ha újra lenne lehetőségem választani. A munka világába való belépés számtalan kaput megnyit az ember előtt. A hotelben eltöltött 3 év során olyan sok mindent tapasztalhattam meg, hogy bármilyen állásinterjúra emelt fővel, félelem nélkül ülnék be. Sok helyen alapvető elvárás a felvételhez, hogy legyen az embernek kellő munkatapasztalata. A duális képzés erre tökéletesen alkalmas. Emellett rengeteg baráttal lettem gazdagabb, mára a munkatársaim teljes értékű kollégának tekintenek és ez csodás érzés! Egyes tantárgyaimat sokkal könnyebben átlátom a gyakorlati ismereteimnek köszönhetően. Esetemben nem ment a tanulás rovására a hotelben töltött idő. Mindent összefoglalva, úgy gondolom a duális képzés segítségével igazi, értékes szakemberekké válhatunk. Minden kedves leendő hallgatótársamnak csak ajánlani tudom!

Dominik: Akkor éreztem, hogy számomra ez előnyös döntés volt, amikor az iskolapadban hallottakat kamatoztathattam, vagy kipróbálhattam éles környezetben is. Ha például valami nem volt világos a számomra, akkor a munkahelyemen a kollégáktól nagyon sok szakmai információt kérhettem. A munkahelyet úgy kell elképzelni, mint egy főpróbát a színházban, itt már mindennek működnie kell élesben. Ezáltal a hallgató egy nagyon jó betekintést kap a folyamatokba. Ezenfelül a kollégáim sokat segítettek a szakdolgozatom elkészítésében is, ami azért nagy előny másokhoz képest. Mindezek mellett meg kell említsem azt is, hogy nagyon jó érzés otthonról egzisztenciálisan függetlennek lenni, és úgy gazdálkodni, ahogy szeretnénk. Azoknak a hallgatóknak javaslom ezt a képzést, akik minél hamarabb el szeretnének indulni szakmai pályájukon, és minél több ismeretet szeretnének magukba szívni – és ehhez rendelkeznek a szükséges elszántsággal és kitartással.


Duális képzéseinkkel kapcsolatos kérdéseiddel keresd Szilágyi Anitát, a duális iroda vezetőjét!

E-mail: szilagyi.anita@uni-eszterhazy.hu
Telefon: 0636520400/4324


 Válaszd te is az Eszterházy Károly Egyetem duális képzéseit!

Online nyílt napunkat itt újranézheted.

Kövess minket közösségi felületeinken is!

Facebook: UniEszterházy – EKE
Instagram: unieszterhazy
TikTok: unieszterhazy


A cikk az EFOP-3.5.1-16-2017-00011 azonosítószámú, „Duális és gyakorlatorientált képzések fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen" projektnek köszönhetően valósult meg.

 


< Vissza