Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A magyar bankszektor helyzete közép-európai vetületben

Utolsó módosítás: 2015. november 30.

A bankszektor helyzetéről tartott előadását Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, november 24-én.

Az esemény a MTA-MAB Eszterházy Akadémiai Klub, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Heves Megyei Szervezetének közös szervezésében valósult meg.

Az előadó az 1987-től fennálló kétszintű bankrendszer kialakulásának és működésének bemutatására vállalkozott, az Európai Unióhoz való csatlakozástól egészen a 2008-as világválságon át, napjainkig.

 


A magyar bankrendszer - ami az Európai Unión belül egy stabil bankszektornak számít - hazai kihívásai közé sorolhatjuk többek között a globális kihívásokat, amelyek a politika és a pénzügy viszonyában szigorúbb szabályozásokat, erősebb fogyasztóvédelmet és csökkenő bevételt is eredményeznek.

A bankszektor főbb problémái a következők: a piacgazdaság ciklikussága, a gazdaságpolitika és a management kérdések, melyek a bankrendszer túlfűtöttségét, a költséggazdálkodást, és a vezetői képességeket is magukba foglalják.

 

 

Dr. Kovács Levente az előadás további részében grafikonon szemléltette a GDP hitelállomány váltakozását az elmúlt 7 éven keresztül, a külföldi tulajdonú bankok piaci részesedését, melyek közül a német, az osztrák, az olasz, a belga és a magyar bankrendszer a meghatározó a közép-keleti régióban. A fentebb megnevezett országok esetében szemléltetésre került még a hitelezés és portfólió minőség alakulása, az uniós források és a lehívási ráták, és a lakossági portfólió minőség alakulása, melyből megtudhattuk, hogy Magyarországon van a legmagasabb lakossági NPL (nem teljesítő hitelek) aránya.

 

 

Az előadó felhívta a figyelmet arra strukturális változásra, amely a külföldi bankok nemzetgazdaságban betöltött szerepére vonatkozik, hiszen általuk javul Magyarország tőkevonzó képessége. A magyar bankrendszer stratégiai kihívásai között szerepel az Európai Unióban a reputáció, a hírnév rendezése, a digitális transzform, azaz a törvényi és a pénzügyi szabályozás, és az EU egységes piaca.

Írta: Demeter Dóra
Fotó: Szántó György

 

 


< Vissza