Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Hallgatóink az EBESZ-nél

Utolsó módosítás: 2015. április 27.

NÍVÓS PROGRAMOK A NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK SZAKOS HALLGATÓK BÉCSI TANULMÁNYÚTJÁN

Több program várta a Politológia Tanszék által szervezett szakmai úton részt vevő, mesterképzésen tanuló magyar-, illetve török hallgatókat a tanulmányút második napján is.
2015. április 23-án az első esemény a Hofburgban való látogatás volt, mely otthon ad az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ), mely tagállamainak számából adódóan a világ legnagyobb regionális biztonságpolitikai szervezete.
A székházon belüli körbevezetés után abban a megtiszteltetésben részesült a csoport, hogy beülhetett az Állandó Nagyköveti Tanács heti ülésére, melyre minden hét csütörtökjén kerül sor. Az ülésen mind az 57 tagállam megbízott nagykövete, illetve a szervezet partnerországainak képviselői vesznek részt. A csoport a részvétel során kiemelkedő momentumnak élte meg, hogy az ülés elnöke – aki nem más, mint a soros elnök ország (Szerbia) külügyminisztere - külön köszöntötte az egri főiskolásokat.
Sajnálatos módon csak fél órát tölthettek a hallgatók az ülésteremben, hiszen csak ez az első szakasz számít nyílt ülésnek. Azonban ez a rövid idő is komoly betekintést engedett meg a szervezet munkájába. Az elnök által tartott nyitóbeszéd után, Apakan Nagykövet úr kapta meg a szót, aki az ukrajnai ügyekkel foglalkozó rendkívüli megbízott bizottság elnöke.
Nagykövet úr tájékoztatta az ülés részvevőit a jelenleg elért eredményekről és a további célokról. Többek között kiemelte, hogy a fő prioritás továbbra is az emberek, illetve az EBESZ misszió tagjainak védelme.
Miután az egri hallgatók elhagyták az üléstermet, Florence Le Calzio, az EBESZ munkatársa tartott előadást a csoportnak. Az előadás során részletesen megismerkedhetett a hallgatóság a szervezet felépítésével, történelmével, munkásságával és a jövőre vonatkozó fő céljaival.
Kijelenthetjük, hogy maradandó emlék marad minden részvevő számára ennél a jelentős intézménynél való látogatás, hiszen nem mindennapi, hogy egy felsőoktatási intézményből érkező csoportot ilyen fogadtatásban, és ilyen mértékű tájékoztatásban részesítenek.

 

 

 

 

 

 

 

 


< Vissza